Kazao je to član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na današnjoj press konferenciji predstavnika federalnih institucija povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa.

- U protekla 24 sata u FBiH testirano je 603 uzorka, od kojih je 11 bilo pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi su registirirani u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.  - istakao je Musa.

Dodao je kako je u FBiH do sada ukupno testiran 20.481 uzorak, a koronavirus je potvrđen kod 953 osobe. Prema polnoj strukturi, žene su činile 54 posto zaraženih, a muškarci 46 posto. 

- Što se tiče potvrđenih slučajeva po kantonima, situacija je sljedeća: 261 slučaj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u ZDK 204, Kanton Sarajevo 109, USK 101, Zapadnohercegovačkom 86, Tuzlanskom kantonu 81, Srednjobosanskom 44, Kantonu 10 41, Bosanskopodrinjskom 23 i Posavskom kantonu tri slučaja - kazao je Musa. 

Trenutno je hospitalizirano 38 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih su tri pacijenta na respiratorima. 

- Zaključno sa današnjim danom, u FBiH oporavljena su 522 pacijenta, dok je 398 i dalje aktivno. Nemamo novih smrtnih slučajeva, a ukupno su dosad potvrđena 33 smrtna ishoda u FBiH - naglasio je. 

Musa se osvrnuo i na situaciju vezano za popuštanje mjera. 

- Ono što želimo da naglasimo u ovom trenutku je da prilagođavanje mjera treba biti postepeno, da se mjere trebaju popuštati u jednom kontroliranom slijedu da bi nam se omogućilo da vidimo potencijalne neželjene učinke i kako bi naše epidemiološke službe mogle da detektiraju pojavu novih slučajeva, odnosno njihovo testiranje, izolaciju i praćenje kontakata - kazao je.