open-navfaktor-logo
search
Sezonska gripa
U FBiH bit će nabavljeno približno 40.000 doza vakcina, cijepljenje će biti na vrijeme
Svake godine kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine nabave tridesetak hiljada vakcina protiv sezonske gripe. Kako nam je potvrđeno u Zavodu za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), ove jeseni bit će značajno povećan broj vakcina.
22.09.2020. u 14:33
get url
text

- Pored uobičajene nabavke približno 30.000 doza vakcine koja je u nadležnosti kantona, ove godine Zavod za javno zdravstvo FBiH nabavit će dodatni kontingent zbog aktuelne epidemiološke situacije. Radi se o 10.000 vakcina. Očekujemo da će vakcine stići do kraja narednog mjeseca. Kao i dosad, i ove godine vakcine će biti na raspolaganju prvo ugroženim kategorijama, starim, hroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima... Određeni broj doza moći će se kupiti – kazala nam je Maja Kojović iz Službe za informisanje ZZJZ FBiH.

VEZANI TEKST - Pilav: Šta će se desiti kada se spoje COVID-19 i sezonska gripa, vakcinaciju treba završiti do oktobra

Prof. dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, naglašava da je procedura u vezi s nabavkom vakcina urađena na vrijeme.

- Dobit ćemo ih na vrijeme kao i proteklih godina. Vakcine se u isto vrijeme puštaju na svjetsko tržište, to je uobičajena praksa. Znam da je stanovništvo u određenom strahu izazvanom pandemijom koronavirusa, ali nema razloga za brigu – izjavila je Pilav.  

U Domu zdravlja Kantona Sarajevo poručili su da su spremni da vakcinišu građane čim dobiju naručene doze.

- U KS nabavka ide preko Zavoda za zdravstveno osiguranje. Mi čekamo vakcine, isti dan kada ih dobijemo, naše službe mogu krenuti u vakcinisanje stanovništva. Imamo plan raspodjele prema svih devet domova zdravlja i 84 ambulante porodične medicine – informisao nas je Arman Šarkić, portparol Doma zdravlja KS.

 Zbog situacije s COVID-19, u Zeničko-dobojskom kantonu odlučili su nabaviti veći broj vakcina u odnosu raniji period.

- U toku je postupak približno 4.000 vakcina. Očekujemo ih što prije kako bismo krenuli u vakcinaciju prvo onih najugroženijih grupa stanovništva – rekao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

U Kantonalnoj bolnici Zenica od 12 anesteziologa šest ih je pozitivno na koronavirus, a zaraženo je i pet anestetičara.

- Nije to ništa neobično u doba pandemije. Istina, ovo je bio ozbiljan udar na KB Zenica, ali smo na dobrom putu da ga prevaziđemo. Njihove kolege su preuzele dodatni posao, ali smo bili prisiljeni ukinuti hladni operativni program – dodao je Jupić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.