open-navfaktor-logo
search
Testirano 336 ljudi
U entitetu RS još 28 pozitivnih na koronavirus, među njima i dijalizni pacijenti
Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić kazao je danas da je u protekla 24 sata u RS-u testirano ukupno 336 osoba, od čega je njih 28 bilo pozitivno na COVID-19.
14.04.2020. u 08:37
get url
text

Šeranić je istakao da su od novih slučajeva, 15 muškarci i 13 žena, a sedam je hospitalizovano u UKC RS-a u Banjoj Luci i jedno u bolnici u Trebinju. Devet ih je iz Banje Luke, šest iz Kotor Varoši, po troje iz Teslića i Trebinja...

- Kod većine je bliski kontakt ili imaju historiju putovanja u rizične zemlje. Imamo i dijaliznih pacijenata, pa ćemo u skladu s procedurom uraditi sve što se tiče njih jer su hronični bolesnici - rekao je Šeranić. 

U ovom krugu testiranja uzimani su uzorci i zdravstvenih radnika i svi su negativni. Do sada je 14 radnika iz javnih zdravstenih ustanova u RS-u bilo pozitivno na koronavirus i dva iz privatnih bolnica. 

Upitan da li je bilo povećanog bolovanja zdravstvenih radnika, Šeranić je istakao da to nije provjeravano, jer se direktori bolnica nisu žalili na organizaciju rada, a ukoliko se to pokaže kao potrebno, bit će analizirano. 

- Oni koji su na prvoj liniji, tu su svi na poslu, odnosno oni koji rade direktno u infektivnim klinikama i domovima zdravlja. Bilo je potrebno dodatno zapošljavanje što se tiče sanitarnih tehničara i inžinjera - rekao je danas Šeranić. 

Ukupno je do sada 453 ljudi u RS-u pozitivno na koronavirus. Trenutno je u UKC RS-a u Banjoj Luci 46 teških pacijenata, a na respiratoru je pet osoba. Do sada je ukupno 179 oporavljeno u RS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.