open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
U entitetu Republika Srpska novih 59 slučajeva zaraze koronavirusom i jedan iz Brčkog
Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić saopćio je na današnjoj press konferenciji da je u ovom entitetu u protekla 24 sata potvrđeno novih 59 slučajeva zaraze koronavirusom osoba sa prebivalištem u ovom entitetu, te jedne osobe iz Brčko distrikta. 
29.04.2020. u 08:39
get url
text

Testirano je 677 uzoraka od čega je pozitivno 60. Riječ je o 28 žena i 32 muškaraca. Petnaest osoba je hospitalizirano. 

- To je nešto više od osam posto, što govori o popuštanju kod pojedinaca. Bez obzira na popuštanje mjera u zajednici, sve počinje i završava sa pojedincom. Neki se opuštenije ponašaju - rekao je Šeranić. 

Kod novih zaraženih osoba, njih 34 negiraju kontakt sa pozitivnom osobom ili ne mogu navesti. Najviše novooboljelih i to 22 je iz Banje Luke, a evidentirani su i slučajevi u brojnim općinama u RS-u. Od novozaraženih su tri doktora medicine i jedna medicinska sestra iz UKC-a RS-a u Banjoj Luci. U okviru nalaza testirani su i brojni zdravstveni radnici, inspektori i policajci, i svi nalazi su bili negativni. 

Do danas je bilo ukupno 767 osoba pozitivnih na koronavirus u RS-u, a preminulo je 30 osoba. Tri osobe su u UKC-u RS-a uključene na respirator. Peđa Kovačević iz UKC-a RS-a je podvukao da je bolest neizlječiva, da je jedini spas da se svi drže mjera, kao i da je zabrinjavajuće da je u devetoj sedmici u RS-u ovako veliki broj novoboljelih. 

- Neka praznična okupljanja koja su uzrok ovakvog skoka su pokazatelj kako trebamo dalje postupati - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.