Time je ukupan broj Pfizer/BioNTech vakcina isporučenih Bosni i Hercegovini kao pomoć u borbi protiv pandemije COVID-19 u okviru granta EU4Health povećan na 214.110 doza.

Od 13,7 miliona eura izdvojenih u okviru EU4Health za podršku vakcinaciji protiv Covid-19 u Bosni i Hercegovini, više od devet miliona eura ostaje za podršku nastavka kupovine vakcina.

- EU će nastaviti raditi zajedno s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine i drugim vlastima na olakšavanju daljnjih isporuka. EU i njene zemlje članice  ukupno su isporučile 1.302.110 doza vakcina za Bosnu i Hercegovinu za zaštitu od COVID-19. Ove donacije pomažu Bosni i Hercegovini da podigne na viši nivo kampanju vakcinacije i poveća broj potpuno vakcinisanih građana - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Današnja isporuka vakcina dio je obećanja od 650.000 vakcina Pfizer/BioNTech koje je finansirala Evropska unija, a namijenjene su Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Posljednji kontigent vakcina stigle su na odredišta ove sedmice. Isporuku vakcina omogućila je Republika Austrija, putem pravnih sporazuma s proizvođačem i s vlastima u regionu.