open-navfaktor-logo
search
Bijeljinski portali
U Americi poginuo Dodikov bankar Slobodan Pavlović
Slobodan Pavlović, kontroverzni biznismen iz Bijeljine, poginuo je sinoć u saobraćajnoj nesreći u Americi.
17.12.2021. u 10:11
get url
text

Ovu informaciju objavio je portal bijeljina.org.

U toku rata Pavlović je angažovao dvojicu američkih advokata kako bi sa zvaničnicima RS-a izradili nacrt deklaracije nezavisnosti i ustav po uzoru na američki. On je njihov prijedlog iznio pred tadašnjeg predsjednika RS-a osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji je pohvalio taj nacrt i izrazio žaljenje zato što ga skupština nije prihvatila.

Pavlović je u svojim poslijeratnim istupima tvrdio da ne zastupa podjelu BiH. Što se tiče Karadžića, on je smatrao "da je ovaj doktor kao čovjek bio gurnut u rat koji nije želio". 

Pavlovića je 2016. godine zajedno sa Petrom Lazićem, Ljiljanom Garić i Blagom Blagojeviće, uhapsila SIPA zbog sumnje da su počinili krivična djela pranje novca, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje i uništavanje službene dokumentacije u slučaju kredita predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Pavlović banka poznata je po tome što je u njoj Milorad Dodik podigao kredit za kupovinu vile na Dedinju. Postoji sumnja da je Pavlović banka ne samo dala kredit Miloradu Dodiku već da je i osoba koja je povezana sa Slobodanom Pavlovićem, Radomir Jovanović, otplaćivao ovaj kredit za Dodika.

Rođen je u Popovima kod Bijeljine. U SAD je otišao 1965. godine. 

Temelje za izgradnju Pavlovića mosta postavio je 1991. godine, a završen je 28. augusta 1996. godine, na dan kada je postavljen kamen temeljac za izgradnju novog grada Slobomira. Devedesetih je započeo izgradnju Pavlović banke i Slobomir P Univerziteta u Slobomiru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.