open-navfaktor-logo
search
Pale i psovke
Tvrdnje iz opozicije: U briselskom dokumentu BiH spominje se 21 put, a RS samo u fusnoti
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović komentarisao je danas jučerašnji sastanak u Briselu i ocijenio da su predstavnici vladajuće koalicije iz bosanskohercegovačkog Republika Srpska kapitulirali kada su dali svoju saglasnost na briselski dokument.
13.06.2022. u 16:46
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik, Đokić i Stevandić: Nismo ništa potpisali, BiH treba dobiti kandidatski status, a muslimani, Komšić, Čović...

Imao je opasku i na raspravu koju je na društvenim mrežama vodio sa portparolom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Radovanom Kovačevićem, jer prilikom objave dijela briselskog dokumenta, nije objavio "fusnotu".

- Fusnota je poniženje. Nigdje u dokumentu nema naziv RS, samo dva entiteta i Brčko distrikt. Ima je samo u fusnoti, a onaj Radovan se hvali s tim, da se RS stavlja u fusnotu… Sram te bilo, imena koje nosiš i brukaš ovaj narod  - poručio je danas Borenović.

Naveo je kako su prvi put od Dejtona do danas, jedna stranka, te Milorad Dodik, Petar Đokić i Nenad Stevandić, prihvatili da nema nigdje naziva RS, a 21 put se spominje BiH.

- To znači da će SNSD sljedeći put izbaciti RS i iz fusnote – naveo je.

Tvrdi i da su u Briselu pale teške riječi, pa čak i psovke, ali nije precizirao od koga, zbog čega će zahtijevati da se ovakvi sastanci javno prenose.

- Da vidite šta se tu priča i kakav rječnik koristi, psuje majka, sve po spisku, samo zato što im ne odgovaraju riječi koje sadrže u sebi korupcija – izjavio je Borenović.

VEZANI TEKST - Komšić zadovoljan sporazumom iz Brisela: Dodik se mučio pa prihvatio, hotelske želje neispunjene

Borenović je rekao je da je diplomatama u Briselu išao “u lice reći istinu” i da troše energiju i vrijeme u razgovoru sa domaćim političkim elitama.

- Ovo je bio još jedan u nizu sastanaka koji neće donijeti ništa posebno jer vladajuće političke elite, korumpirane, nemaju ništa sa evropskim vrijednostima i standardima, vladavinom prava i zakona, oni imaju strah od reda, pravila i standarda – naveo je.

Podvukao je da su "vladajuće korumpirane elite protivnici evropskih vrijednosti i ulaska u Evropsku uniju i protivnici vladavine zakona".

- Neki su se prepoznali u mojim riječima, prije svega Milorad Dodik iako ga nisam ni spomenuo – dodao je.

Naveo je i da je briselskim diplomatama prenio da ih "vladajuće elite lažu", kada govore o opredijeljenosti ka evropskom putu. Tvrdi i da mu je, nakon njegovog govora u Briselu, većina diplomatama “po kuloarima” rekla - "svaka čast".

- Nemam namjeru sa tim ljudima da bilo šta potpisujem, bilo kakav dokument ili deklaraciju, jer sa korumpiranim političarima ne želim da imam ništa, pa ni na papiru. Mi nemamo više vremena i privilegiju da čekamo. Zemlja se prazni, a slušamo stalno jednu istu priču. Zamislite dvoličnosti, da se vladajuća elita obavezuje u nekoj deklaraciji da će usvojiti neka tri zakona najkasnije šest mjeseci poslije izbora. Pa što to ne urade ove sedmice – kazao je Borenović.

Naveo je da je briselski dokument – deklarativnog tipa i pokazatelj “kapitulirajuće politike Milorada Dodika i SNSD-a”, koji jednu stvar priča u NSRS, drugu u Briselu, treću na istoku…

- Sve obmana do obmane i neistine – podvukao je Borenović.

VEZANI TEKST - Izetbegović o briselskom Sporazumu: Važan iskorak na evropskom putu BiH

Tvrdi da u dokumentu pretposljednja preambula deifinše agresiju na Ukrajinu i da je SNSD to prihvatio.

- To je njihov stav, ali izađite muški i recite, prihvatili smo – kazao je Borenović.

Dodao je da se u tački tri obavezuje da se prihvataju sve odluke međunarodnih i domaćih sudova, a u tački devet definiše –usklađivanje BiH sa zajedničkom sigurnosnom politikom EU.

- To je pridruživanje sankcijama prema Ruskoj federaciji. Zašto je to bolno da saopšti SNSD, pa prihvatili su ovo  - istakao je lider PDP-a.

Govoreći o tome zašto je u Brisel putovao odvojeno od ostalih političara iz RS, Borenović je rekao da ima para da sam plati svoj put.

- Karta je 48 eura, kad već ima let iz Banje Luke. Ne želim da idem s njima, zašto je to problem, koliko košta njihov avion, to plaća narod RS, a ako je poziv došao strankama, neka stranke plate taj put. Imamo tolike dnevnice, možemo sebi platiti taj put – naglasio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.