Utorak, 11.05.2021.
Iz Zvijezde 09 tvrde da je Sarajevo nezakonito proglašeno prvakom
FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

Tvrde da su neregularno "izbačeni" iz Premijer lige: Zašto FSBiH ignoriše žalbu Zvijezde 09?

Fudbalski klub Zvijezda 09 prošle sezone "ispao" je iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, nakon što je prvenstvo prekinuto zbog koronavirusa.

Međutim, u klubu iz Etnosela Stanišić ne mire se sa odlukom o prekidu bh. elite nakon dvije trećine sezone, a koju je donio Izvršni odbor 1. juna na prijedlog Takmičarske komisije FSBiH.

Zvijezda 09 je preko Advokatskog društva Suljić doo u novembru 2020. godine uputila žalbu Apelacionoj komisiji FSBiH. Međutim, iz bh. kuće fudbala su se oglušili na to (Apelaciona komisija nije zaprimila žalbu), pa je prošlog petka dostavljena "urgencija za rješavanje žalbe" koja je naslovljena na predsjednika FSBiH Elvedina Begića, generalnog sekretara Adnana Džemidžića i člana Izvršnog odbora iz entiteta RS - Vicu Zeljkovića.

Zbog čega su uložili žalbu?

- S obzirom na to da do danas predmetna žalba nije dostavljena Apelacionoj komisiji, urgiramo za postupanje u smislu da se u roku od osam dana od dana prijema ove urgencije Žalba dostavi na postupanje Apelacionoj komisiji. U protivnom ćemo shodno odredbi iz člana 234. Zakona o upravnom postupku, a u vezi sa članom 71. Statuta FSBIH, nadležnom CAS tribunalu (Međunarodni sud za sportsku arbitražu u Lozani, op. a.) podnijeti žalbu zbog šutnje administracije i zahtijevati njihovo dalje postupanje u predmetnoj stvari - piše u urgenciji koja je 9. decembra upućena u FSBiH.

Advokat Suljić je 9. novembra uputio žalbu Apelacionoj komisiji FSBiH i to zbog: povrede materijalnog prava, povrede procesnog prava, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

U obrazloženju je naglašeno da je sjednica IO na kojoj je donijeta odluka o prekidu prvenstva sazvana i održana nezakonito, "odnosno protivno Statutu FSBiH".

- Odredbom iz člana 36. Statuta u stavu 1 je precizirano da se pozivi za sjednicu šalju svim članovima najmanje 14 dana prije sastanka. Dok je odredbom iz stava 3 istog člana definisano da se konačni Dnevni red, koji je odobrio predsjednik, dostavlja članovima IO FSBiH najmanje sedam dana prije sjednice - piše, između ostalog, u žalbi.

Također, u žalbi se još navodi da je IO donio odluku "o stvarima koje nisu u njegovoj nadležnosti, već su isključivo u nadležnosti Generalne Skupštine, čime je prekoračio svoja ovlaštenja, pa je samim tim žalbena odluka nezakonita".

- Generalna Skupština FSBiH utvrđuje jedinstven sistem takmičenja na teritoriji BiH, a odluka o sistemu takmičenja, odnosno izmjenama sistema takmičenja i broja klubova u pojedinim ligama donosi najkasnije godinu prije početka takmičenja, što nije slučaj u predmetnoj stvari budući da je Izvršni odbor FSBiH promijenio sistem takmičenja - navodi se, uz dodatak da je IO prekoračio svoje ovlasti samim time što je promijenio propozicije i prekinuo prvenstvo nakon 22 odigrana kola.

U žalbi je posebno naglašena i odluka da IO proglasi prvaka BiH.

- Prije svega želimo da ukažemo na činjenicu da ovakav poredak na tabeli, odnosno proglašenje prvaka BHT Premijer lige BiH nije u skladu sa propisima FSBiH. Naglašavamo da je IO kao prvaka PLBiH proglasio FK Sarajevo protivno primjeni odredbe iz člana 46. Pravilnika o fudbalskim takmičenjima BiH od 16. novembra 2017. godine i odredbe iz člana 6. Propozicija za takmičenje PLBiH u takmičarskoj 2019/2020 godini. Navedenim odredbama se definiše utvrđivanje plasmana, a što nije ispoštovano ukoliko iste odredbe posmatramo u korelaciji sa odredbama iz člana 72. Pravilnika o fudbalskim takmičenjima, odnosno odredbama iz člana 38. i 39. Propozicija takmičenja PLBiH - piše u žalbi uz obrazloženje da se utakmica Sarajevo - Tuzla City, odigrana 23. februara, shodno Članu 38. Propozicija takmičenja, gdje u stavu 5 decidno piše da se utakmica nije mogla registrovati jer je na nju uložena žalba, pa se samim time rok za registraciju utakmice produžava do konačne odluke.

Kako se dalje navodi, Komitet za takmičenje FSBiH na sjednici održanoj 25. februara 2020. godine nije mogao registrovati ovu utakmicu.

- Ovako nepropisno registrovanu utakmicu prihvatio je i Izvršni odbor FSBiH, te donio ožalbenu odluku na temelju nepropisne i nezakonite odluke Komiteta za takmičenje i time nezakonito u stavu 3 ožalbene odluke kao prvaka BiH proglasilo FK Sarajevo - piše u žalbi.

Potpisnik Milorad O. Lale 

Da u cijeloj priči iz Zvijezde 09, "nešto smrdi" svjedoči i tvrdnja u žalbi da je Komitet za takmičenje 11. juna 2020. godine, retroaktivno donio odluku, koja je, tvrdi se u žalbi, lažno datirana na 1. juni 2020. godine, a koju je potpisao Milorad O. Lale!

- Predmetna odluka kojoj je riješeno po žalbi je zaprimljena od strane FK Tuzla City dana 11. juna 2020, kada je i stvarno donesena, a antidatirana sa 1. juna 2020. godine - tvrdi se u žalbi, uz objašnjenje da je, čak i ako je odluka donesena 1. juna, Tuzla City je imao pravu žalbu Apelacionoj komisiji FSBiH (što piše i u odluci Komiteta za takmičenje), te je odluka Komiteta za takmičenje, kako tvrde, mogla biti pravosnažna tek 15. juna:

- Dakle, ni u kojem slučaju se utakmica nije mogla registrovati postignutim rezultatom shodno shodno Propozicijama i Pravilniku prije 15. juna 2020. godine, a kamoli 1. juna 2020. godine, pa je samim tim Odluka i u ovom dijelu nezakonita.

Advokatsko društvo Suljić predložilo je Apelacionoj komisiji da usvoji žalbu i ukine prvostepenu odluku kao nezakonitu. U suprotnom, najavili su da će se obratiti i CAS-u (Međunarodni sud za sportsku arbitražu u Lozani).

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh