Tuzla: Bolan ispraćaj sjajnog novinara Zorana Kapetanovića

objavljeno: 26.03.2015. u 18:45

Komemoracija novinaru, radijskom i TV voditelju Zoranu Kapetanoviću koji je preminuo utorak u Tuzli održana je danas u tuzlanskom Narodnom pozorištu.

– Bio sam početnik, a Zoran je u to vrijeme bio poznat voditelj. Bio je takav da čim bi ušao u prostor, pogled bi odmah pao na njega. Šarmantan. Rječit, lijep, uvjerljiv, nasmijan, glasan i uvijek spreman da odgovori svakom izazovu. Njega nikad niste mogli iznenaditi pitanjem i podpitanjem. Za sve je imao brz odgovor, kazao je sjećajući se vremena kad su u Sarajevu dijelili istu redakciju, novinar Boro Kontić, prijatelj i kolega Zorana Kapetanovića.

Njegovog dolaska u iz Sarajeva u Tuzlu prisjetila se nekadašnja novinarka Radija Tuzle, a današnja glavna urednica Radio televizije 7 Azra Kalesić. Kazala je kako je Zoran, u to vrijeme prvi čovjek Radija preporodio ovaj medij.

– Za kratko vrijeme smo osjetili dobrobiti njegovog direktorovanja. Na naše račune stizale su donacije sa svih strana, nova oprema za studio. Uspostavio je saradnju sa značajnim ljudima, a uposlenima je čak stigla i prva nova poratna obuća. Čak i o tome je razmišljao. Uz profesionalca, ali ipak skromnog, vještog novinara, voditelja i urednika koji zna trezveno sagledati svaku situaciju trudili smo se naučiti kako biti precizan, odmjeren, kako poštovati svakoga čovjeka, kako zadržati dostojanstvo do kraja, kako vratiti vjeru čovjeku. Imala sam sreće i na Radio televiziji Tuzlanskog kantona sa Zokom dijeliti i dobro i loše – kazala je Azra Kalesić.
zoran-kapetanovic
Uime Radio televizije Tuzlanskog kantona o Zoranovom profesionalnom liku i djelu govorio je Kasim Softić, urednik TV programa ove medijske kuće.

– Zoran je bio vrhunski novinar, izvrstan radijski i televizijski voditelj, najpopularniji među popularnima i koliko god mi da smo svih ovih godina bili bliski nikad mu to tako nisam kazao. Jedino o čemu tada ništa nisam znao je njegova ljudska dimenzija i veličina. Nju ću otkriti i upoznati nešto kasnije. Prelazak Zorana i Jasne Kapetanović u Radio televiziju Tuzlanskog kantona je u to vrijeme bio transfer o kojemu se pričalo, pa možete zamisliti šta je njegov dolazak u Tuzlu za nas značio. Od njega se uvijek moglo i imalo šta čuti i naučiti – zaključio je Softić.

I prvi čovjek Grada Tuzle Jasmin Imamović, koji je također blizak prijatelj porodice Kapetanović govorio je o Zoranu Kapetanoviću na komemoraciji, prenosi RTV TK.

– Svi smo obradovani kad je 1994. godine odlučio doseliti u Tuzlu. Njegov rad na Radio televiziji Tuzlanskog kantona samo je potvrdilo i ono što smo i prije znali o Zoranu. Njegovo znanje i interesovanje zazirali su u svaku poru našega društva. Zoranova finoća, gospodsko ponašanje, njegova ljubav prema ljudima i ovom gradu pokazali su nam da se na radi samo o novinaru, nego o dobrom, pametnom i plemenitom čovjeku, kazao je gradonačelnik Imamović.

Nakon komemoracije od Zorana Kapetanovića su se porodica, prijatelji, radne kolege i brojni građani Sarajeva i Tuzle oprostili ispred Komemorativnog centra gdje se u ime dugogodišnjeg prijateljstva s njim, obratio njegov kolega Zijo Dizdarević.

Zoran Kapetanović ukopan je danas na tuzlanskom groblju Trnovac.

(Faktor.ba)