open-navfaktor-logo
search
Ročište u Sudu BiH
Tužilaštvo: "Šefica" Jelena organizovala grupu koja je bez naloga vršila inspekcijske "kontrole", a sve za vlastitu korist
U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za troje osumnjičenih uhapšenih u akciji "Brend IV" - Jeleni Majstorović, Radenku Popoviću i Stevi Saviću.
23.12.2022. u 15:48
get url
text

Na teret im se stavljaju krivična djela udruživanje zbog činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja. 

Snimke sa današnjeg ročišta koje je medijima dostavio Sud BiH možete pogledati ispod. 

 

Tužiteljica Amira Stanović zatražila je pritvor u trajanju od mjesec, obrazloživši da bi optuženi mogli utjecati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo.

Ona je tokom izlaganja naglasila da je dosad saslušano 26 svjedoka, od kojih je "sigurno njih 20 oštećeno".

- Nema sumnje da ti iskazi nisu tačni jer tu ima osoba starije životne dobi. Majstorović je rukovodila radnjama koje su bile protivne interesu službe sa ciljem da pribavi korist. U te svrhe je koristila autoritet i oslovljavali su je sa "šefice". Oni su djelovali kao organizovana grupa koju je organizovala i vodila Jelena Majstorović. Pribavili su imovinsku korist koja prelazi 50 hiljada KM i samoinicijativno su vršili kontrole - kazala je tužiteljica.

Potom je opisala i događaj koji je prepričao svjedok kada mu je došao Radenko Popović sa Jelenom Majstorović. Majstorović je svjedoku tada rekla:

- Znaš li ti ko sam ja - na šta mu je Popović rekao: "Ovo je moja šefica Jelena i nju moraš počastiti".

VEZANI TEKST - Tužilaštvo zatražilo pritvor za Jelenu Majstorović i dvojicu inspektora UIO
 

Odbrana se usprotivila određivanju pritvora, a branilac Popovića i Majstorović, advokat Aleksandar Jović je naglasio da se radi o svjedocima koji su krivično ili prekršajno pravosnažno osuđeni, te da su nakon pet godina promijenili svoj iskaz.

Smatra da ne postoje materijalni dokazi koji mogu potvrditi da su optuženi pribavili korist u vrijednosti od više od 50 hiljada KM osim izjava svjedoka.

Branilac Steve Savića je na početku izlaganja podsjetio da je zastupnik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske na svom portalu nagovijestio hapšenje nekoliko sati prije nego se ono dogodilo, te je također podsjetio da su brojni svjedoci u ovom predmetu bili ranije osuđivani.

Podsjetimo, uhapšeni su uposlenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Majstorović je šefica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.