open-navfaktor-logo
search
Dato obrazloženje
Tužilaštvo KS zatražilo jednomjesečni pritvor za Abdulaha Skaku
Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Abdulahu Skaki, bivšem gradonačelniku Sarajeva i aktuelnom ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kataru.
25.05.2023. u 11:28
get url
text

VEZANI TEKST - Abdulah Skaka predat u nadležnost Tužilaštva KS

- Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela - saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Skaka je uhapšen u utorak zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Kako je ranije potvrđeno za Faktor, Tužilaštvo KS bivšeg gradonačelnika Sarajeva tereti za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji.

Bivši gradonačelnik Abdulah Skaka osumnjičen je i da je davao budžetski novac udruženjima i firmama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice i članovi porodice njegovih savjetnika, te je taj novac trošen nenamjenski.

Tereti se i za fingiranje određenih izvještaja, kao i da je nezakonito odobrio sredstva Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo (RS), gdje se, između ostalih, nalazi i njegova vikendica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.