open-navfaktor-logo
search
Bez zvanične potvrde
Tužilaštvo KS u KCUS-u: Provjere u vezi s navodnim pismom ljekara
Tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo danas su ušli i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kako bi izvršili provjere u vezi s navodnim pismom ljekara koje se pojavilo u medijima, a tiče se korištenja kineskih respiratora nabavljenih posredstvom "Srebrene maline". 
05.04.2021. u 18:11
get url
text

Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS, kazala je da informaciju o tome ne može potvrditi niti negirati.

Međutim, nekoliko medija je objavilo čak i imena tužilaca koji postupaju u ovom slučaju, kao i fotografije prilikom ulaska u KCUS. 

Detalji u vezi s istragom na KCUS-u za sada nisu poznati. 

Prvo pismo koje se pojavilo u medijima, Dnevnom avazu i Raportu, je izmišljeno, odnosno nije napisano u KCUS-u. Tako su ustvrdili danas iz KCUS-a, tako je rekao i premijer KS Edin Forto na sastanku sa predstavnicima KCUS-a. 

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, nakon sastanka u Vladi za Faktor je pojasnila suštinu priče o famoznim pismima.

- Rekla sam da ne postoje nikakva dva pisma koja su upućena generalnoj direktorici KCUS-a. Prvo pismo je anonimno i u njemu se, koliko sam ja vidjela, obraća građanima sa: "Poštovani sugrađani, roditelji i prijatelji bolesnika" i tako dalje. Forto je onda rekao "nemojte da gubimo vrijeme na to, to pismo je potpuna izmišljotina, to pismo uopće ne postoji". Dakle, pismo koje je objavljeno u Avazu ne postoji! To je rekao Forto pred nama svima! Ja sam na sastanku kazala da će to pismo biti predmetom istrage Tužilaštva jer mi ćemo vidjeti ko na takav način proglašava ljekare ubicama! S tim pismom su mahali u javnosti - kazala je, između ostalog, Izetbegović. 

VEZANI TEKST - Prof. dr. Izetbegović za Faktor: Šta se dešavalo na sastanku u Vladi KS?

U vezi s drugim dopisom koji je objavljen u medijima, a koji je predstavljen kao pismo generalnoj direktorici KCUS-a, pojašnjeno je da se radi o internom dopisu ljekara šefovima klinika i da u vezi s tim ne postoji ništa sporno. Ljekari su sugerirali kako da se poboljša rad i postupanje s pacijentima, a potom se nakon razmatranja sa šefovima klinika na osnovu zajedničkih zaključaka po njima i postupalo. 

Odranije je poznato da je Tužilaštvo KS formiralo predmet na osnovu napisa u medijima, a iz KCUS-a su također najavili podnošenje krivičnih prijava i tužbi zbog, kako su kazali, laži koje su objavljene. 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.