open-navfaktor-logo
search
"Slučaj Memić"
Tužilaštvo KS objavilo sve sudske odluke u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferović
Tužilaštvo Kantona Sarajevo, tačnije Ured glavne tužiteljice, na zvaničnoj web-stranici Tužilaštva KS objavilo je sve sudske odluke u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferović.
12.02.2020. u 09:03
get url
text

- U cilju potpunog informisanja javnosti, Ured glavne kantonalne tužiteljice objavljuje nepravomoćne sudske odluke u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića zbog krivičnog djela teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog sabraćaja i krivičnog djela neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nezgodi. U prilogu su prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu i rješenje Vrhovnog suda Federacije BiH. Također se objavljuju i odluke Ustavnog suda BiH po apelacijama u istoj pravnoj stvari - navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Kako su napomenuli, posljednja nepravomoćna odluka nije objavljena, jer Tužilaštvu još nije dostavljen pismeni otpravak posljednje presude Kantonalnog suda.

Odluke u predmetu Ljubo i Bekrija Seferović možete pogledati OVDJE

Kantonalni sud u Sarajevu 13. januara je po drugi put oslobodio Seferoviće optužbe da su skrivili, odnosno prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić.

Ponovljeno suđenje Seferovićima započelo je u julu prošle godine, nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbe, te predmet vratio na ponovno suđenje.

Vrhovni sud tada je naložio da se ponovo obavi vještačenje saobraćajne struke jer su vještaci Tužilaštva i odbrane u prvostepenom postupku došli do potpuno različitih rezultata.

Sud je angažovao Centar za vještačenje "Zenit" iz Banje Luke, u čijem nalazu je navedeno da Dženan Memić smrtonosne povrede nije mogao zadobiti u saobraćajnoj nesreći.

Tužilaštvo KS ovaj nalaz je pokušalo osporiti, te navelo da su zaprimili nalaz vještaka iz Novog Sada Ištvana Bodola, koji je identičan nalazu "Zenita", samo sa drugačijim zaključkom.

Sud je odbio da razmatra taj nalaz, budući da nije imao potpis i pečat, a ostalo je nejasno po čijem nalogu je Bodolo radio vještačenje, te izlazio na mjesto događaja i imao uvid u spis, ako nije naveden kao član tima "Zenita".

Tužilaštvo je navelo da je o tome obaviještena SIPA, te formiran predmet u Tužilaštvu.

Podsjetimo, Dženan je smrtonosne povrede zadobio 8. februara 2016. godine kada je šetao Velikom alejom na Ilidži sa tadašnjom djevojkom Alisom Mutap. Preminuo je sedam dana kasnije u KCUS-u.

Tužilaštvo tvrdi da je Dženana i Alisu udario automobil, dok Dženanova porodica od početka tvrdi da je ubijen, te da je Tužilaštvo KS podiglo lažnu optužnicu kako bi zaštitilo pravog počinioca. Zbog toga su u protekle četiri godine 19 puta organizirali proteste. 

Alisa Mutap je, navodno, zadobila amneziju, te tvrdi da se ne sjeća šta se dešavalo kritične noći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.