open-navfaktor-logo
search
Dokle je stigla istraga
Tužilaštvo KS još provjerava navode iz prijave Konakovića protiv Hadžibajrića i Skake
Tužilaštvo Kantona Sarajevo još provjerava navode iz prijave Elmedina Konakovića, šefa Naroda i pravde (NiP), koji je bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića prijavio za navodno počinjeno krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem.
17.04.2021. u 08:36
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković: Podnio sam krivične prijave protiv Skake i Hadžibajrića

Konaković je prijavu podnio nakon skandala u Gradskom vijeću kada je prekinuta sjednica jer se unutar tadašnje "Četvorke" nisu dogovorili i nisu imali dovoljno ruku za izglasavanje predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Vijeća, čime je doveden u pitanje i izbor gradonačelnika i njegovog zamjenika.

To je rezultiralo povlačenjem kandidature Bogića Bogićevića, koji je tada u pismu lideru SDP-a Nerminu Nikšiću naveo da je njegova kandidatura "očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima 'Četvorke', koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva".

Hadžibajrić je nakon toga potvrdio da "Četvorka" više ne postoji i da oni više nisu dio sarajevske koalicije četiri stranke, te naveo da je Bogićević u cijeloj priči prevaren.

VEZANI TEKST - Bogićević pisao Nikšiću: Odustao od kandidature za gradonačelnika Sarajeva

Iako je Bogićević u pismu jasno ukazao ko su krivci za svojevrsni cirkus koji smo mogli vidjeti u Gradskom vijeću, Konaković je za sve okrivio Skaku i Hadžibajrića, te ih prijavio da su, navodno, vršili pritisak na gradske vijećnike, te im obećavali korist ukoliko za predsjednika Gradskog vijeća podrže Srđana Srdića, čime bi bilo onemogućeno imenovanje Bogićevića kao Srbina na mjesto gradonačelnika.

Pitali smo Tužilaštvo Kantona Sarajevo dokle se stiglo sa provjerama navoda iz ove prijave.

- Predmet koji je formiran na osnovu prijave Elmedina Konakovića je u fazi provjere navoda. Do sada su saslušani svjedoci, izuzeti telefoni te se očekuje njihovo vještačenje - rečeno nam je iz Tužilaštva KS.

Iz Tužilaštva nisu precizirali ko je saslušan i od koga su izuzeti telefoni, ali javnost je o tome uredno obaviještena od podnosioca prijave Konakovića, koji je kazao da su, osim Skaki i Hadžibajriću, oduzeti telefoni i vijećnicima njegove stranke Alemu Logi i Samiru Bejiću, kao i vijećniku SDP-a Muameru Mekiću, koji su navedeni kao svjedoci u predmetu.

On je u izjavama koje je tada davao medijima ustvrdio kako je "bilo panike i zamjene telefona".

- Ljudima se pojavljuju notifikacije na Viberu, aktiviraju se stari brojevi, novi telefoni i tako - kazao je Konaković.

Abdulah Skaka kojeg smo pitali za Konakovićeve navode, uopće nije želio komentirati bilo šta u vezi s tim.

- Poštovao bih zaista institucije države, da vidimo šta će ta istraga pokazati - kratko nam je kazao Skaka.

U ovom slučaju Tužilaštvo KS je ekspresno reagiralo i odmah formiralo predmet, a nakon što su 1. aprila oduzeti telefoni od osumnjičenih i svjedoka, nikakvih novih informacija nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.