open-navfaktor-logo
search
Dobili 60.000 KM
Tužilaštvo KS istražuje kako je Konaković dijelio budžetski novac, u BANU-u pokušavaju sve "popeglati"
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) zaprimilo je 27. augusta informaciju Budžetskog inspektorata pri Ministarstvu finansija KS koja se odnosi na izvršeni inspekcijski nadzor utroška novca kojeg je u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine KS dijelio šef Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković.
23.09.2020. u 20:32
get url
text
Elmedin Konaković i Muamer Zukorlić
get url
text

Tužilaštvo KS će, potvrđeno je Faktoru iz te institucije, izvršiti sve provjere u vezi s raspodjelom novca koju su u Uredu za reviziju institucija u FBiH ocijenili kao netransparentnu. Za dio podijeljenog novca, navode revizori, uopće nisu dostavljeni izvještaji o namjenskom utrošku novca.

VEZANI TEKST - Na šta se trošio novac građana KS: Za misterioznu konferenciju i časopis izdvojeno 60.000 KM

Od ukupno 117.000 KM, koliko je Konaković odlučio podijeliti za projekte "od interesa za građane KS ili doprinose razvoju i afirmaciji KS i provode se na području KS", više od polovine je pripalo Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU). Nakon niza pokušaja da dođemo do zvanične informacije o projektima BANU-a koji su toliko "fascinirali" Konakovića da je toj organizaciji dodijelio čak 60.000 KM, konačnu potvrdu smo dobili tek u augustu ove godine.

- U Kabinetu predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS se nalazi dokumentacija navedenog Udruženja. Uvidom u istu, evidentirana su tri projekta i to: jednodnevna konferencija Bosna i Bošnjaci, štampanje Glasnika BANU i održavanje Akademske večeri – navodi se u odgovoru Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS na Faktorov upit.

Odgovor na upite o navedenim događajima od BANU-a, odnosno od izvršne sekretarke te organizacije i kandidatkinje NiP-a na predstojećim Lokalnim izborima Almedine Zukorlić-Pašalić, još nismo dobili.

Međutim, na zvaničnoj Facebook stranici BANU-a je 28. augusta, dan nakon što je Tužilaštvu KS dostavljena informacija o Konakovićevoj raspodjeli budžetskog novca, objavljen tekst sa internet-stranice BANU-a od 20. aprila ove godine o predstavljanju "Deklaracije BANU o BiH" i "Rezoluciji o bosanskom jeziku" u okviru projekta "Bosna i Bošnjaci", a u kojem je dodata informacija da je BANU taj projekat prijavio na Konakovićev javni poziv.

Predstavljanje "Deklaracije BANU o BiH" je održano u subotu, 29. februara ove godine. U medijskim izvještajima sa tog događaja i u izjavama aktera nigdje nije navedeno da se radi o projektu "Bosna i Bošnjaci", a taj navodni projekat se ne spominje ni u objavi na Facebook stranici BANU-a o predstavljanju "Deklaracije BANU o BiH".

Na koji način građani KS mogu doći do Glasnika BANU-a, za kojeg su izdvojili dio od 60.000 KM budžetskog novca, iz te se organizacije još nisu potrudili ponuditi bilo kakve informacije.

Od kada je u javnosti aktuelizirano pitanje uvećanja novca sa kojim raspolaže predsjedavajući Skupštine KS sa 30.000 KM na više od 600.000 KM, te nakon što je utvrđeno da je taj novac dijeljen osobama povezanim sa šefom NiP-a, Konaković je u javnim istupima insistirao na tezi o transparentnoj raspodjeli, ali još nije objasnio koji su to projekti BANU-a koji su ga oduševili u toj mjeri da je organizaciji iza koje stoji Muamer Zukorlić dao 60.000 KM, a nekim drugim tek 1.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.