open-navfaktor-logo
search
Otvoreni obračun
Tužilaštvo krenulo na sve ili ništa: Pravosudni progon anonimnim prijavama, Dodik i Čović dobili pomagače u Sarajevu
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u posljednja dva mjeseca krenulo na "sve ili ništa" u borbi protiv osoba koje ugrožavaju interese Milorada Dodika, Dragana Čovića i njima bliskih struktura iz Sarajeva. Za razliku od predmeta koji se godinama skrivaju u ladicama ili onih u kojima su, uprkos dokazima, donesene odluke o neprovođenju istraga, Tužilaštvo BiH ekspresno reagira na "anonimne prijave" protiv oponenata sistema koji kontrolira tu instituciju.
03.11.2020. u 20:38
get url
text
Aljoša Čampara, Gordana Tadić, Oleg Čavka, Dragan Čović, Milorad Dodik

Na adresu Tužilaštva BiH je 28. augusta stigla anonimna prijava protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića i službenika OSA-e Muhameda Pekića. Nekoliko dana kasnije je formiran predmet, a već 22. oktobra je podignuta i optužnica zbog "zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja u svrhe privatnih i ličnih interesa kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave".

- Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA-e i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA-e BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Užurbane aktivnosti Tužilaštva BiH na stvaranju preduvjeta za eliminiranje Mehmedagića sa čelne pozicije u OSA-i nije omelo ni priznanje osobe koja je uputila "anonimnu krivičnu prijavu", a prema kojem iza te prijave stoji federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

VEZANI TEKST – Čamparina saradnica "propjevala" u FUP-u: Kako nastaju anonimne krivične prijave

Čampara je u javnim istupima nastojao relativizirati iskaz Amine Ohranović, osobe koja je predala krivičnu prijavu protiv Mehmedagića, interpretirajući ga kao "medijske konstrukcije" i zanemarujući činjenicu da iskaz FUP-u i Tužilaštvu Kantona Sarajevo nisu dali novinari već Amina Ohranović, koju je, prema njenim tvrdnjama, za slanje prijave angažirala Mirela Bubalo, savjetnica u kabinetu Aljoše Čampare.

Predmet koji se odnosi na lažno prijavljivanje je formiralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, ali ga je izuzelo Tužilaštvo BiH, odnosno državni tužilac Oleg Čavka, isti tužilac koji vodi predmete protiv Mehmedagića i koji je podigao optužnicu protiv direktora OSA-e zatraživši zabranu obavljanja te dužnosti.

Po nalogu tužioca Olega Čavke su 28. oktobra u prostorije Ministarstva sigurnosti BiH ušli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a u okviru predmeta koji je formiran na osnovu – anonimne prijave.

Anonimna prijava protiv osoba koje vrše provjere dozvola za pristup tajnim podacima dostavljena je uoči donošenja odluke o Adisu Drndi, službeniku SIPA-e koji nije prošao sigurnosne provjere i kojem je Ministarstvo sigurnosti BiH trebalo oduzeti dozvolu za pristup tajnim podacima. Takva odluka bi u praksi uskratila mogućnost da Drnda bude imenovan za ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, što je najavio portal Pressmedia, za kojeg je, prema vlastitom priznanju, pisala Amina Ohranović i kojeg kontrolira Drndin prijatelj Aljoša Čampara.

Žurno je Tužilaštvo BiH reagiralo i na anonimnu prijavu protiv biznismena Muje Selimovića, a informaciju o postojanju te prijave je "ekskluzivno" objavio upravo portal Pressmedia.

Sa oduševljenjem su tu informaciju prihvatili i mediji pod kontrolom Dodika i Čovića, s obzirom na to da je Selimovićevoj firmi "Unioninvestplastika" odlukom Centralne izborne komisije (CIK) BiH dodijeljen posao štampanja glasačkih listića za predstojeće Lokalne izbore. Od Selimovića, koji je vlasnik i nekoliko medija, prethodno je, prema nepotvrđenim informacijama, medijsku podršku zatražio Aljoša Čampara. Nakon što je ta ponuda odbijena, na portalu Pressmedia je osvanula "ekskluziva" o anonimnoj krivičnoj prijavi protiv Selimovića.

Za razliku od Tužilaštva BiH, koje je pod kontrolom Dodika i Čovića, a u kojem je kao državni tužilac uposlen i brat federalnog ministra unutrašnjih poslova Dubravko Čampara, ta struktura ne kontrolira predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

S obzirom na to da Debevcu mandat istječe tek 2022. godine, najefiksniji način da se on ukloni sa te pozicije ili da se stavi pod kontrolu je pokretanje krivičnog postupka.

- Tužilaštvo BiH je 18. marta 2020. godine zaprimilo anonimnu prijavu protiv Ranka Debevca – potvrđeno je iz institucije kojom rukovodi Gordana Tadić.

Debevcu se na teret stavlja posjedovanje i neprijavljivanje posjedovanja državljanstva Španije, iako to nije zakonska prepreka za obnašanje dužnosti predsjednika Suda BiH, te iako se pri apliciranju na tu poziciju od kandidata ne traže informacije o posjedovanju drugih državljanstava, pored državljanstva BiH.

Sa sličnim se izazovima nije suočavala glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, koja posjeduje državljanstvo Hrvatske i koja koristi putne isprave susjedne države pri putovanjima u svojstvu čelnice Tužilaštva BiH. Posjedovanje dvojnog državljanstva u njenom slučaju nije obrađeno anonimnom krivičnom prijavom, a nisu u Tužilaštvu BiH obrađene ni informacije i dokazi koji se odnose na zloupotrebe pri naplati naknade za stan u Sarajevu ili poslovni aranžman sa kladionicom koja je bila predmet istrage Tužilaštva BiH.

Međutim, istraživane su nezakonitosti i zloupotrebe državnog tužioca Olega Čavke, protiv kojeg je tužbu podnio Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

VEZANI TEKST - Uništavao dokaze, uzimao mobitele: Počinje novi disciplinski postupak protiv tužioca Olega Čavke

Pretpostavke za smjenu glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić je snižavanjem ocjene stvorio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, ali se Kurspahić žalila, te je konačna odluka na čekanju. Protiv zamjenika glavnog disciplinskog tužioca Mirze Hadžiomerovića je prijavu podnio upravo državni tužilac Oleg Čavka, koji je Omerovića optužio za "zloupotrebu položaja".

U međuvremenu je Disciplinska komisija VSTV-a, kojom je predsjedavala Željka Radović, kadar blizak predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji, odbila disciplinsku tužbu protiv Čavke, čime je ovaj tužilac nagrađen za angažman u predmetima, usklađen sa željama i potrebama političkih nalogodavaca.

Vrlo je zanimljivo da se, za razliku od ostalih pravosudnih institucija, u Tužilaštvu BiH predmeti ne dodjeljuju na osnovu Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima (TCMS), kojim je propisano da se raspodjela predmeta tužiocima vrši automatski, preko automatizirane aplikacije koja osigurava nepristrasnost u radu tužilaštava, već predmete samoinicijativno dodjeljuje Gordana Tadić.

Time su stvorene pretpostavke da se određeni predmeti, koji su od posebnog interesa za političke strukture koje kontroliraju glavnu državnu tužiteljicu, namjenski dodjeljuju određenim tužiocima.

VEZANI TEKST - Predmet "Respiratori": Gordana Tadić priznala da radi suprotno pravilima, tužiocima nedostaje dokaza

Tako, primjera radi, sve predmete koji su otvoreni protiv Osmana Mehmedagića vodi tužilac Oleg Čavka, koji je ujedno izuzeo iz Tužilaštva Kantona Sarajevo predmet koji se odnosi na lažno prijavljivanje direktora OSA-e. Istovremeno je Čavka ocijenio da ne postoje elementi krivičnog djela u predmetu koji se odnosio na prodaju lažnih diploma, koju su videosnimcima i ostalim dokazima dokumentirali novinari Žurnala. 

Sudeći prema aktivnostima Tužilaštva BiH, kršenje zakona u BiH svojstveno je isključivo zvaničnicima iz reda bošnjačkog naroda, te se u posljednje vrijeme užurbano radi na predmetima koji se odnose na ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića, ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, te načelnika Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e Vahidina Šahinpašića. Već mjesecima Tužilaštvo BiH zabavlja javnost predmetom "Respiratori", u kojem, uprkos medijskim najavama, još nije donesena tužilačka odluka. Jedan od osumnjičenih u tom predmetu je federalni premijer Fadil Novalić.

S druge strane, apsolutni izostanak aktivnosti na procesuiranju krivičnih djela za koje su osumnjičeni kadrovi bliski SNSD-u i HDZ-u BiH potvrđuje optužbe na račun političke kontrole Tužilaštva BiH, koje je, sudeći prema posljednjim dešavanjima, postalo glavno oruđe u rukama Milorada Dodika, Dragana Čovića i partnera iz Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.