open-navfaktor-logo
search
Prioriteti
Tužilaštvo hitno reagiralo na izmišljeno obijanje stana članice VSTV-a, o Viškovićevoj ulozi u genocidu još ni riječi!?
Više od dva mjeseca je prošlo otkako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zvanično potvrdilo da je "formiralo predmet" povodom medijskih izvještaja u kojima je objavljen identitet zaštićenog svjedoka u predmetu "Jopsipović i drugi", a koji je u svom svjedočenju spominjao premijera RS-a Radovana Viškovića.
05.12.2020. u 19:49
get url
text

Ta reakcija Tužilaštva uslijedila je tek nakon velikog pritiska javnosti i nakon što su se oglasili i iz misije OSCE-a u BiH.

Prije dva mjeseca tim povodom su u Tužilaštvo pozivani i pojedini novinari iz RS-a, koji su dali iskaze.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo provjerava svoje i uposlenike Suda BiH: Ko je medijima dao podatke o zaštićenom svjedoku?

Iz Tužilaštva su tada kazali i da su zaprimili prijavu "protiv određenih službenika Tužilaštva BiH i Suda BiH, a u vezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka i neovlaštenog ustupanja dokumenata", te da će i u tom predmetu "izvršiti provjere".

Od tada do danas iz Tužilaštva se o ovom slučaju nisu oglašavali.

Na upit Faktora sa molbom da nam dostave informacije o tome šta je dosad realizirano u sklopu ovih predmeta, te da li je eventualno donesena bilo kakva tužilačka odluka, tradicionalno, iz Tužilaštva BiH nismo dobili nikakav odgovor.

Podsjetimo, mediji u entitetu Republika Srpska, među kojima i RTRS, objavili su puno ime i prezime osobe za koju se navodi da je zaštićeni svjedok Posebnog odjela za ratne zločine, a koji je u svom svjedočenju spomenuo Viškovića.

To je uslijedilo nakon otvorene prijetnje direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica entiteta RS Milorada Kojića da će objaviti spisak svjedoka koji su svjedočili u predmetima ratnih zločina protiv osoba srpske nacionalnosti.

VEZANI TEKST - Mediji u RS-u objavili puni identitet zaštićenog svjedoka, šta čeka Tužilaštvo BiH?

Kojićeva prijetnja uslijedila je nakon što su u medijima aktuelizirane optužbe na račun premijera entiteta RS-a Radovana Viškovića o njegovoj ulozi u prikrivanju ratnih zločina.

U medijima je preneseno svjedočenje zaštićenog svjedoka M-16 koji je u Sudu BiH 2017. godine na ročištu u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice". Zaštićeni svjedok M-16 je pojasnio tada da je Višković tokom rata obavljao funkciju pomoćnika komandanta glavnog štaba za saobraćaj u policiji Republike Srpske (RS), dok je nakon rata dobio posao u rudniku boksita u Milićima.

- Ja sam isto radio u rudniku. Višković mi je 1996. ponudio da se prekopavaju i premještaju tijela iz grobnice u Milićima. Nudio je dobru zaradu uz obećanje da će sve osiguravati civilna policija - kazao je svjedok M-16, koji je tokom rata bio pripadnik Milićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izvijestio je BIRN još u junu 2017. godine.

Na ove, javno u sudnici izgovorene riječi, nije reagirao ama baš niko.

Nakon što je priča aktuelizirana u medijima, a potom Memorijalni centar Srebrenica i brojni drugi zvaničnici pozvali Tužilaštvo da ispita te navode, uslijedile su žestoke reakcije iz entiteta RS. U Viškovićevu odbranu stao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je Viškovićevu odgovornost nazvao izmišljotinom, kazavši da je on "dobar i častan čovjek i Srbin". Ustvrdio je tada Dodik da optužbama protiv Viškovića "sarajevski političari pokušavaju prebaciti lopticu na tuđi teren, jer se ne mogu suočiti sa problemima u svojim strankama".

VEZANI TEKST - Sumnja u "prljave ruke" premijera nije prioritet: Višković jedan od 4.100 ili kako se Tužilaštvo smije u lice žrtvama

Potom se u priču uključio i Kojić, a mediji u RS-u, ohrabreni šutnjom Tužilaštva, ekspresno su krenuli sa realizacijom Kojićeve prijetnje. Najprije je Glas Srpske objavio članak u kojem je objavio inicijale i mjesto prebivališta zaštićenog svjedoka M-16 u predmetu "Josipović i drugi", koji je pred Sudom BiH svjedočio da mu je Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima. Potom su mediji u ovom entitetu, uključujući i RTRS, otišli korak dalje, objavivši puno ime i prezime osobe za koju tvrde da je zaštićeni svjedok.

Navode koje je iznio (ne)zaštićeni svjedok u predmetu "Josipović i drugi" Tužilaštvo po svemu sudeći, uopće nije istraživalo, iako se radi o osobi koja obavlja važnu političku funkciju. Za Tužilaštvo BiH on je tek jedan od 4.100 "prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH".

- U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odjelu za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati. Tužilaštvo BiH u Posebnom odjelu za ratne zločine ima više od 4.100 prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH, prema kojima se postupa na isti način - odgovorili su prije tri mjeseca medijima iz Tužilaštva BiH, što je samo produbilo sumnju da uopće postoji bilo kakav predmet čiji dio je i Radovan Višković.

Pitali smo Tužilaštvo da li se išta promijenilo u posljednja tri mjeseca, a nakon što su mediji aktuelizirali slučaj, te da li je Tužilaštvo poduzelo ikakve radnje s ciljem provjere navoda koje je u sudnici iznio zaštićeni svjedok predmetu "Josipović i drugi", a tiču se uloge Radovana Viškovića u premještanju grobnica u Podrinju nakon genocida u zaštićenoj zoni Srebrenica.

VEZANI TEKST-Blamaža Tužilaštva BiH: Ispituju "provalu" u stan Monike Mijić; Mijić: Stan mi nije provaljen, u šoku sam

I ovaj naš upit naišao je na zid šutnje u Tužilaštvu.

Valjda je po "media planu" Tužilaštva BiH ipak prioritetnije izvještavanje javnosti o provalama u stanove u Sarajevu koje se nisu ni desile, od toga da funkciju premijera jednog od entiteta obavlja potencijalni osumnjičeni za ratne zločine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.