Nakon prijave

Tužilaštvo BiH "radi na predmetu" četničkog orgijanja u Višegradu

Objavljeno: 25.10.2019. u 12:02 Autor: E. L.

Postupajuća tužiteljica iz Odjela III Tužilaštva BiH radi na predmetu formiranom na temelju krivične prijave koju je početkom marta ove godine Vlada Kantona Sarajevo podnijela protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad

FOTO: ARHIV

Postupajuća tužiteljica iz Odjela III Tužilaštva BiH radi na predmetu formiranom na temelju krivične prijave koju je početkom marta ove godine Vlada Kantona Sarajevo podnijela protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad.

-U ovom trenutku za javnost ne možemo davati više informacija ili detalja- kazao je za Faktor glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Vlada Kantona Sarajevo, podsjećamo, podnijela je krivičnu prijavu protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad zbog toga što su 10. marta organizovali obilježavanje godišnjice hapšenja četmičkog generala i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića čime su javno izazivali, odnosno raspirivali nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i Ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini.

Krivična prijava je podnesena i protiv NN lica, zbog toga što su javno izvikivali parole i pjevali pjesme koje u sebi sadrže upućivanje ozbiljnih prijetnji po život ili tijelo osoba druge nacionalnosti.

Također, krivična prijava je podnesena i protiv NN lica zbog toga što su, kao odgovorna lica propustili poduzeti propisane mjere i radnje sa ciljem sprečavanja okupljanja koje u sebi ima obilježja krivičnog djela.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije