open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Salema Prolića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu protiv Salema Prolića, nekadašnjeg fudbalskog sudije i dugogodišnjeg zaposlenika Fudbalskog saveza BiH.
20.03.2021. u 15:26
get url
text

VEZANI TEKST - SIPA poslala dopis Nogometnom savezu FBiH: Ovo su imena osumnjičenih iz akcije "VAR"

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u novembru 2019. godine u akciji kodnog naziva "Var" uhapsili su 12 osoba zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal, te zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Među njim je bio i Prolić, koji je nakon ispitovanja u prostorijama SIPA-e pušten kući, a 15 mjeseci kasnije stigla je obavijest o obustavi istrage.

- U skladu sa članom 224. stav 2. tačka c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH) obavještavamo vas da je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv vas u predmetu broj gornji, iz razloga što u smislu člana 224. stav 1. tačka c) ZKP BiH, nema dovoljno dokaza da ste počinili krivično djelo "Organizovani kriminal" iz člana 250. stav 1 KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom "Zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja" iz člana 388. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom "Primanja dara i drugih oblika koristi" iz člana 380. KZ FBiH - piše u obavijesti o obustavi istrage od 17. marta ove godine.

U međuvremenu, Prolić je od 25. marta 2020. godine u penziji i to nakon što je pomenutog datuma napunio 65 godina života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.