U međuvremenu se, podsjetit ćemo, institucijama BiH obratila Ambasada Ukrajine u našoj zemlji, zatraživši informacije o porijeklu ikone, a Lavrov je vratio ikonu darodavcu kako bi se utvrdilo njeno porijeklo u saradnji sa Interpolom.

- U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljenje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i ambasador BiH u Moskvi. Također će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled BiH – navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH na upit Faktora.

Zašto bi za potrebe istrage u ovom predmetu bili saslušani i ostali članovi Predsjedništva BiH, koji nisu imali apsolutno nikakvu ulogu u poklanjanju sporne ikone, iz Tužilaštva BiH nisu dali pojašnjenje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je, podsjetit ćemo, u utorak izjavio da porijeklo ikone nije sporno, te da nije ukradena u Ukrajini, već da se radi o porodičnom vlasništvu, te da namjerava ikonu vratiti toj porodici.

S druge strane, u Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine su te tvrdnje ocijenili kao laž, te instistiraju na tome da je ikona nezakonito iznesena iz te države i da ju je potrebno vratiti.