open-navfaktor-logo
search
Prikupljaju informacije
Tužilaštvo BiH: Formiran predmet nakon prijave o nepostupanju odgovornih u pandemiji
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i prikuplja informacije nakon što je primilo prijavu, koju je, u ime više osoba, uputio Bakir Nakaš, a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije COVID-19 po živote i zdravlje građana BiH.
27.03.2021. u 13:16
get url
text

- U okviru predmeta pratit će se aktivnosti dužnosnika institucija, te pravnih i fizičkih osoba, u postupku potrebne nabave vakcina, imunizacije i zdravstvene zaštite stanovništva, a radi utvrđivanja eventualnog postojanja kaznene odgovornosti, zbog teških posljedica, koje je na živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine, prouzrokovala i još uvijek prouzrokuje eskalacija pandemije COVID-19 - saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

U krivičnoj prijavi je navedeno da građani traže krivičnu odgovornost Zorana Tegeltije, Ankice Gudeljević, Fadila Novalića, Vjekoslava Mandića, zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra prošle godine do 18. marta 2021, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu osigurali direktnu nabavku vakcina.

- Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu - navedeno je u krivičnoj prijavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.