open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno Faktoru
Tužilaštvo BiH: Formirali smo približno 40 predmeta koji se odnose na negiranje genocida i ratnih zločina
Nepuna godina je prošla od odluke tadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne  dopune u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.  
12.05.2022. u 21:43
get url
text

VEZANI TEKST - Propagandist RTRS-a obilježavanje genocida u Srebrenici naziva teferičom i traži da se zabrani; Suljagić: Probaj...

- Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja kazneno djelo iz stavka (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine - navodi se, između ostalog, u Odluci.

U međuvremenu brojni zvaničnici iz bh. entiteta Republika Srpska, ali i javne ličnosti, akademici, novinari..., nastavili su javno negirati genocid.Kao odgovor, uslijedio je značajan broj podnesenih krivičnih prijava po ovom osnovu. Šta su pravosudne insitucije, prije svega Tužilaštvo BiH, dosad uradile po ovom pitanju? 

VEZANI TEKST - Krivična prijava za negiranje genocida u Srebrenici protiv SNSD-ovog zastupnika u NSRS-u

- Od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona u ljeto prošle godine, Tužilaštvo BiH zaprimilo je prijave i podneske i formiralo oko 40 predmeta koji se odnose na navedena krivična djela.

Prijave su zaprimane kako od fizičkih osoba i građana, tako i od pravnih osoba i nevladinih organizacija, udruženja žrtava... U predmetima je saslušan veći broj osoba, jedan dio uradili su tužioci i osoblje, a također saslušanja vrši i Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA kao i partnerske policijske agencije po nalogu tužilaštva

Također, vrše se provjere navoda i prikupljanje svih drugih potrebnih dokaza - odgovoreno je Faktoru u Tužilaštvu BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.