open-navfaktor-logo
search
Ankara
Turski parlament osudio rezoluciju Predstavničkog doma SAD-a o armenskim tvrdnjama
Predstavnički dom američkog Kongresa kasno sinoć je usvojio nacrt rezolucije u kojoj se, u skladu s armenskim tvrdnjama, događaji iz 1915. godine nazivaju "genocidom"
30.10.2019. u 17:48
get url
text

 Turski parlament je danas osudio i odbacio glasanje Predstavničkog doma SAD-a o armenskim tvrdnjama, javlja Anadolu Agency (AA).

Državni parlament Turske je saopćio da je ovim nacrt rezolucije, koji je sinoć prihvatio Predstavnički dom SAD-a, učinio nevažećim.

-Oštro osuđujemo i odbacujemo odluku koja je pretvorena u rezoluciju uprkos protivljenju nekih savjesnih i razumnih zastupnika- navedeno je u osudi Parlamenta Turske.

Podsjetivši da je i ranijih godina bilo sličnih pokušaja usvajanja rezolucije, u saopćenju Parlamenta Turske se navodi da do sada u Predstavničkom domu SAD-a nije postojao neprijateljski stav u tolikoj mjeri.

Napominje se također da usvajanje nacrta rezolucije o armenskim tvrdnjama predstavlja pokušaj zanemarivanja historijskih činjenica bez uvažavanja dokumenata i činjenica.

-Nažalost, ovom odlukom Predstavnički dom je dodatno doprinio nasljeđu ropstva kao i kolonijalističkom, eksploatacijskom i imperijalističkom političkom stavu, a ne jačanju deklaracije o ljudskim pravima-navodi se u saopćenju Turskog parlamenta.

Predstavnički dom američkog Kongresa kasno sinoć je usvojio nacrt rezolucije u kojoj se, u skladu s armenskim tvrdnjama, događaji iz 1915. godine nazivaju "genocidom".

Republika Turska je odbacila nacrt rezolucije i ocijenila ga apsolutno neutemeljenim s historijskog i pravnog aspekta.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske jutros je na razgovor pozvalo američkog ambasadora u Ankari Satterfielda kako bi mu prenijela i službeni stav i kritiku Turske o sinoć usvojenoj rezoluciji.

Turska je odbacila i dio rezolucije donjeg doma Kongresa koji se odnosi na uvođenje sankcija Turskoj zbog antiterorističke operacije “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.