open-navfaktor-logo
search
Značajna pomoć
Turska "Vozovima dobrote" pomogla stotinama hiljada Afganistanaca
Više od 5.000 tona pomoći koji su u četiri "Voza dobrote" stigli iz Turske barem djelomično su olakšani životi na stotine hiljada Afganistanaca, među kojima su djeca i udovice.
11.06.2022. u 11:07
get url
text

Nakon što su NATO snage, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u augustu 2021. godine napustile Afganistan, a vlast preuzeli talibani, zemlja je ostala bez podrške međunarodne zajednice, a ekonomiji je nanesena značajna šteta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Turske i Ured za vanredne situacije (AFAD), u skladu s direktivama turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, poduzeli su niz aktivnosti kako bi se umanjila produbljena humanitarna kriza.

"Vozovima dobrote" organiziranim uz podršku nevladinih organizacija pomoću kojih je Afganistanu poslana značajna pomoć, Turska je ispunila značajnu prazninu.

Više od 5.000 tona pomoći koja je vozovima prevezena u Afganistan podijeljena je stanovništvu u 34 provincije. Na desetine hiljada porodica podijeljeni su odjeća, pokrivači, brašno, šećer, ulje i druga hrana i potrepštine. Poslan je i školski pribor, tepisi, invalidska kolica, lijekovi i drugi medicinski materijal namijenjen sirotištima, školama, vjerskim objektima, bolnicama i ranjivim grupama.

Stotinama porodica pružena je i pomoć nakon poplava koje su Afganistan zahvatile prošlog mjeseca. Time je završena distribucija pomoći koja je dosad pristigla vozovima, a u toku su pripreme i za slanje petog "Voza dobrote" Afganistanu.

Distribucija pomoći realizirana je pod nadzorom Ambasade Turske u Kabulu, a uz podršku turskih institucija koje djeluju u Afganistanu, a među kojim su AFAD, Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), Turska fondacija Maarif i turski Crveni polumjesec uz koordinaciju Crvenog polumjeseca Afganistana.

Pomoć dostavljena za 50.000 porodica

Ambasador Republike Turske u Kabulu Cihad Erginay kazao je kako su se turske institucije odmah od augusta uključile u humanitarne aktivnosti te da je tako po direktivama turskog predsjednika napravljen projekt "Vozovi dobrote".

Dodao je kako je ovom pomoći ostvaren cilj kako bi se umanjila humanitarna kriza u Afganistanu.

- U 34 provincije u Afganistanu, obavljene su najmanje po tri podjele. Željeli smo poslati snažnu poruku: Mi ovdje pružamo ruke cijelom Afganistanu - rekao je Erginay.

Zadovoljan je što se ovakav poduhvat uspješno završio iako je bilo i određenih poteškoća. Zahvalio je turskom narodu, nevladinim organizacijama i institucijama dviju zemalja na podršci projektu.

- Znamo da smo došli do oko 50.000 porodica. Ali, pored toga, podrškom organizacijama u smislu pomoći, među kojima su i sirotišta te druge institucije, pomažemo i brojnim drugim ljudima. Bilo je veoma teško doći do određenih mjesta. Išli smo do vrlo udaljenih mjesta, distrikta, sela. Otišli smo tamo gdje se ranije nije išlo. Naravno da je bilo teško, ali je bilo potrebno to uraditi. 'Vozovi dobrote' su ovdje veoma dobro prihvaćeni. Pomogli smo velikom broju ljudi, desetinama hiljada porodica, odnosno stotinama hiljada ljudi- rekao je Erginay.

Čelnik Crvenog polumjeseca Afganistana Mevlevi Mutiulhak Halis podsjetio je na značajnu ekonomsku krizu u zemlji te pozvao međunarodnu zajednicu na pomoć.

Zahvalan je Turskoj koja je poslala "Vozove dobrote".

- Svi su veoma zadovoljni. Nadamo se da će biti nastavljena pomoć 'Vozovima dobrote'. Narodu to treba - rekao je Halis.

Turski zvaničnici uspjeli u teškom poslu

Predstavnici turskih organizacija, uključujući AFAD i Crveni polumjesec, uložili su velike napore kako bi pomoć bila dostavljena ljudima širom Afganistana. Šef delegacije turskog Crvenog polumjeseca za Afganistan Farid Ahmed Ziya kazao je kako je uložen veliki napor od istovara pomoći do dostavljanja ljudima u potrebi.

Ziya je rekao kako je naročito u zimskim mjesecima bilo teško doći do određenih područja, ali da su uspjeli porodicama u Afganistanu dostaviti pomoć.

- U pojedinim situacijama smo nastojali sami odnijeti pomoć i pomoći u distribuciji. Tako smo bili sretni kada smo vidjeli radost u njihovim očima i zahvalnost nakon što smo uručili pomoć. Tada smo željeli ponovo doći i pomoći. Tako je i bilo na kraju - rekao je Ziya.

Habib Rahman (52) s osmero djece i suprugom živi u jednoj sobi zgrade čija je gradnja u toku.

Rahman je bez noge ostao u sukobima kada je imao 18 godina, a prije nego što su talibani došli na vlast radio je u ministarstvu. Padom prethodne vlade, ostao je i bez posla.

Dodao je kako je prošle sedmice turski Crveni polumjesec poslao pomoć koja je porodici dovoljna za dvije sedmice.

Preživjeti uspijevaju uz pomoć rodbine.

- Turska je muslimanska zemlja i uvijek je Afganistancima pružala ruku pomoći. Zbog toga smo veoma zahvalni. Teško živimo i zaista nam je potrebna pomoć - rekao je on.

Pomoć je dobila i 28-godišnja Nazenin Muhammedi koja sa šestero djece, svekrvom i bratom poginulog supruga živi u maloj kući na periferiji Kabula.

Njen suprug vojnik je poginuo u sukobima u Gazneu, u periodu dolaska talibana na vlast. Kazala je kako je njihova situacija ranije bila dobra, ali da je nakon pogibije supruga porodica došla u tešku situaciju.

Suprugov brat kolicima prevozi teret i dnevno zaradi oko 100-200 afgana (oko 2-3 dolara) što nije dovoljno za preživljavanje, a kiriju nisu platili tri mjeseca. Dobijena pomoć im je dovoljna za oko dvije sedmice.

Zahvalna je turskom narodu i institucijama na pomoći.

- Kada je suprug poginuo, dijete je imalo 40 dana. Ostali smo nezaštićeni. Nemamo rodbine koja bi nam pomogla. Zbog toga smo sretni zbog pomoći i nadamo se da će biti nastavljena - rekla je Muhammedi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.