open-navfaktor-logo
search
Poziv institucijama
Turković: Ubrzati uspostavu sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozvala je sve relevantne institucije na ubrzanje procesa uspostavljanja sistema izdavanja potvrda o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini.
10.05.2021. u 17:12
get url
text

- Radi se o izuzetno važnom procesu. Upoznata sam da su neki razgovori pokrenuti te da su neke lokalne zajednice već najavile izdavanje takvih potvrda. Smatramo da država mora biti uključena u proces kako bismo mogli osigurati međunarodno priznavanje i verifikaciju potvrda. Države su već krenule u razgovore o međusobnom priznavanju potvrda, što će na koncu osigurati i olakšati putovanja i prelazak granice - navela je ministrica Turković.

Kako je istakla, BiH mora što hitnije uspostaviti jedinstven i funkcionalan sistem, a kako ne bi kasnili za susjedima i evropskim državama i tako otežali putovanja bh. građanima.

- U razgovoru s evropskim zvaničnicima ova je tema među najvišim prioritetima. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je spremno odmah pokrenuti razgovore sa susjednim državama i s Evropskom unijom, o priznavanju potvrda iz Bosne i Hercegovine, ali je prethodno potrebno što prije uspostaviti sistem - navela je Turković u saopćenju MVPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.