open-navfaktor-logo
search
Službena posjeta
Turković u Sjevernoj Makedoniji: Osnažiti ekonomsko povezivanje, uspostaviti avioliniju Skoplje - Sarajevo
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se sa predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem, te ministrom vanjskih poslova te države Bujarom Osmanijem, javlja Anadolija.  
20.01.2023. u 14:43
get url
text

Turković boravi u službenoj i radnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji sa ciljem jačanja odnosa i regionalnog povezivanja. Nakon sastanka sa Osmanijem održana je i konferencija za novinare tokom koje je Turković istakla kako Bosna i Hercegovina sa Sjevernom Makedonijom nema otvorenih pitanja, ali da saradnja može i mora biti mnogo intenzivnija.

- Zato smo danas razgovarali o jačanju naših veza, saradnje i situaciji u regiji Zapadnog Balkana u novim geopolitičkim okolnostima. Veze su neupitne, historijske, kulturne, veze između običnih ljudi su neraskidive i one prelaze sve granice. Mi se ovdje osjećamo kao kod kuće. Međutim, potrebno je uspostaviti i funkcionalni okvir za bolju putnu komunikaciju, te osnažiti ekonomsko povezivanje. Imamo niz bilateralnih sporazuma, ali nedostaje nam aviolinija Sarajevo - Skoplje. Možda obje strane trebaju više investirati u tom pravcu i rezultati će biti bolji. Bilo bi dobro da što prije potpišemo i međudržavni sporazum o ekonomskoj saradnji o čemu smo i danas razgovarali - navela je Turković.

Sjeverna Makedonija ulazi u period predsjedavanja OSCE-om što je važno ne samo za Sjevernu Makedoniju nego i za cijelu regiju.

- Obje države su nerijetko žrtve i nekih regionalnih kretanja koja utječu na naš brži napredak ka Evropskoj uniji. Na izvjestan način naše dvije države povezuje i to što smo bili bez trunke krivice za raspad bivše države, a pretrpjeli smo najviše i najteže posljedice - istakla je Turković.

Razgovarano je i o situaciji u regiji i napretku ka EU.

- Bosna i Hercegovina stoga zagovara regionalnu saradnju u okvirima Berlinskog procesa, s ciljem da naše povezivanje ubrza približavanje cijele regije Evropskoj uniji. To je pravac gdje želimo ići. BiH je kandidatskim statusom ostvarila historijski napredak i sada je prilika da ispunjavanjem preostalih uvjeta dođemo do otvaranja pregovora o članstvu. To neće biti lako imajući u vidu političku situaciju u našoj državi. Formiranje nestabilnih vlada sa uskim koalicijama te narušavanje balansa na štetu jednog naroda, nije put koji će nam donijeti brzi napredak. Upoznala sam i kolegu Bujara sa dešavanjima u BiH nakon izbora i perspektivom kakvu gledamo - dodala je Turković.

Zvaničnici Sjeverne Makedonije su izrazili spremnost za jačanje odnosa te za konkretne zajedničke aktivnosti za uspostavu redovnog direktnog leta između dvije države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.