open-navfaktor-logo
search
Okončan sastanak
Turković: Sudske presude u BiH se moraju poštivati; Lavrov: Visoki predstavnik treba otići
Okončan je sastanak ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković i ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.
15.12.2020. u 11:25
get url
text

Turković i Lavrov su danas potpisali i Plan konstultacija između državnih ministarstava vanjskih poslova BiH i Rusije za 2021. i 2022. godinu.

Ministrica Turković je nakon ceremonije potpisivanja iskazala zadovoljstvo konstrutivnim i otvorenim razgovorom, te je kazala da je konstatirano kako su odnosi dvije države dobri i da je važno raditi na unapređenju saradnje, naročito u oblasti ekonomije.

- Nadam se da će nakon današnjeg potpisivanja Plana konsultacija doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu. Pozdravljamo opredijeljenost i posvećenost Ruske Federacije poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH – kazala je Turković.

Turković je kazala da očekuje snažnu podršku Rusije napretku BiH na temelju strateških dokumenata i principa koje su predstavnici svih naroda u BiH usvojili.

- Potrebno je da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum. Poštovanje ljudskih prava je utkano u Dejtonski sporazum. Svi građani ove države trebaju imati jednaka prava, gdje god oni živjeli. Poštovanje sudskih presuda je neophodnost na cijeloj teritoriji BiH. Treba raditi na otkanjanju problema koji postoje, na krivim percepcijama, na negiranja prava jedni drugih. Trebamo omogućiti da se svačije pravo poštuje, od jezika, učenja maternjih jezika do omogućavanja sigurnog povratka – izjavila je Turković.

Ministrica vanjskih poslova BiH je napomenula da u BiH, baš kao što imamo tri člana Predsjedništva, imamo i tri različita viđenja prisustva međunarodne zajednice i našeg put prema euroatlantskim integracijama.

- Nije lako pronaći kompromisna rješenja, ali mi ih moramo pronalaziti. Ako ne možemo da se usaglasimo, uzimam samo jedan primjer oko Komisije za integracije sa NATO-om, možemo da se usaglasimo oko komisije koja će koordinirati sa NATO-om. Imaju i oprečna mišljenja o postojanju OHR-a u BiH. Moramo pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda BiH – poručila je Turković.

Kazala je da su pozicije vrlo čvrste i vrlo jasne, ali da uvijek postoje načini za postizanje kompromisa. Podsjetila je na izazove, poput izgradnje vjerskih objekata u tuđim dvorištima, maternjem jeziku i ubitvima povratnika.

- Ono što trebamo jeste dogovaranje, poštivanje zakona, manje korupcije i više reda. Zahvalna sam gospodinu Lavrovu što ima razumijevanje za sve ove probleme koji postoje u BiH i što imamo zajedničku želju da se oni otklone. Vrlo uvažavamo sve ono što je do sada učinjeno i nadamo se unapređenju naše saradnje u oblasti ekonomije. Nadam se da će naša saradnja biti još bolja, još čvršća i na kraju u duhu unapređenja odnosa želim da kažem da smo našu zainterersiranost za izlaganje Povelje Kulina bana u BiH također spomenuli kao jednu od tema i nadamo se povoljnom ishodu i ove naše zamolbe – izjavila je Turković.

{$galerijaFotografija}

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je razgovore ocijenio kao konstruktivne, te je iskazao podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- I tokom naših razgovora u Ministarstvu vanjskih poslova i Predsjedništvu BiH prenijeli smo našu podršku principa suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jednakosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda – izjavio je Lavrov.

Osudio je pokušaje revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je podsjetio da je Ruska Federacija jedan od njegovih garanata.

- Narodi u BiH su u stanju da samostalno odlučuju u BiH – izjavio je Lavrov, kazavši da bi OHR već trebao biti zatvoren i da on nije u skladu sa realnošću u BiH.

Lavrov je poručio da ne postoji alternativa političkom dijalogu i kompromisu, te je iskazao privrženost unapređenju saradnje Ruske Federacije i BiH.

Press Bisera Turković-Sergej Lavrov,15.12.2020.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.