Razgovaralo se o saradnji Ministarstva vanjskih poslova BiH i CIK-a BiH u pripremama za održavanje Općih izbora, te aktivnostima diplomatsko-konzularne mreže u tom smislu. 

Dogovoreno je hitno formiranje posebne zajedničke radne grupe koja će, na tehničkom nivou, pripremiti sve preduvjete za glasanje državljana BiH koji žive van granica Bosne i Hercegovine. 

Također, ministrica je tokom sastanka istakla kako se Opći izbori moraju održati u skladu sa zakonom u predviđenim terminima, te kako očekuje da će Vijeće ministara BiH, nakon što je utvrđen Fiskalni okvir, u što skorijem roku utvrditi prijedlog budžeta i uputiti ga u parlamentarnu proceduru.- Svi građani BiH, bez obzira gdje se nalazili, moraju imati jednako pravo i uvjete za glasanje  na izborima. Ministarstvo vanjskih poslova BiH će uraditi sve što je moguće u skladu sa zakonom da stvorimo optimalne uvjete u DKP mreži i vjerujem da ćemo u tome uspješno sarađivati sa Centralnom izbornom komisijom. Od danas kreću intenzivne aktivnosti u tom smjeru - navela je ministrica Turković.