open-navfaktor-logo
search
Susret
Turković sa Cavusogluom: Saradnja s Turskom doprinosi izgradnji i jačanju države BiH
Saradnja s Republikom Turskom zasigurno doprinosi izgradnji i jačanju države BiH, u interesu svih njenih naroda i građana, kazala je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.
05.05.2021. u 12:10
get url
text

Turković se danas u Sarajevu sastala s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom, koji je u utorak doputovao u Bosnu i Hercegovinu. Nakon sastanka Turković je zahvalila Vladi i narodu Republike Turske na pomoći pruženoj u borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno na pošiljci vakcina.

- Svi se suočavamo s nezapamćenim izazovom, a samo prijatelji se odazivaju u nevolji - rekla je Turković.

Istakla je kako su danas imali širok i sadržajan dnevni red.

- Odnosi BiH i Turske su bogati, intenzivni i konstantno se unapređuju u obostranom interesu - naglasila je Turković.

Dodala je kako je danas na Vijeću ministara BiH odluka o ratifikaciji sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

- Sada već ulazimo u fazu realizacije velikih zajedničkih projekata, među kojima je jedan od najvažnijih, izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd uz podršku Vlade Turske - kazala je Turković.

Navela je i kako postoji jasan i precizan interes svih strana da se autoput što prije izgradi.

Turković je kazala kako vjeruju da će to ne samo relaksirati regionalne veze, nego i osnažiti ekonomiju BiH, Srbije i cijele regije.

- Smatramo da Turska ima stabilizirajuću i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. Također, vjerujemo da nema stabilnosti i napretka cijele regije bez napretka i stabilnosti BiH. Turska nedvosmisleno podržava ne samo teritorijalni integritet BiH nego i naš put ka članstvu u euro-atlantskoj zajednici. Turska je jedan od naših najvažnijih saveznika kada je riječ o saradnji s NATO-om - rekla je Turković.

Istakla je kako je ekonomija bila u fokusu današnjih razgovora sa šefom turske diplomatije.

- Turska je važan vanjskotrgovinski partner BiH. Iako je trgovinski deficit i dalje prisutan na strani BiH, ohrabruje što je prethodnih godina primijećen rast izvoza BiH u Tursku - rekla je Turković.

Razgovarano je i o drugim oblastima saradnje, sigurnosti, borbi protiv ilegalnih migracija, kulturi…

- Ubijeđeni smo da saradnja s Republikom Turskom zasigurno doprinosi izgradnji i jačanju države BiH, u interesu svih njenih naroda i građana - smatra Turković.

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu danas će se sastati i s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH te čelnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prije dolaska u Sarajevo, Cavusoglu je boravio i u posjeti Sloveniji tokom koje se u Ljubljani sastao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.