open-navfaktor-logo
search
Telefonski razgovor
Turković s ministrom Le Drianom: Francuska čvrsto podržava teritorijalni integritet BiH
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas s Jean-Yvesom Le Drianom, ministrom vanjskih poslova Republike Francuske.
03.05.2021. u 19:33
get url
text
get url
text

U fokusu telefonskog razgovora su bile evropske integracije te borba protiv pandemije koronavirusa. Turković je istakla kako se epidemiološka situacija u BiH stabilizirala te da BiH tek očekuje značajniju isporuku naručenih vakcina.

Turković je naglasila da u BiH postoje političke snage koje aktivno rade na reformama, uključujući i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, i ispunjavanju uvjeta za napredak ka EU te da uprkos negativnoj retorici većina građana i dalje snažno podržava Evropski put i put ka NATO.

Ona je informirala francuskog kolegu da su samo institucije BiH ovlaštene da iznose zvanične stavove te da su sve ostalo stavovi bez legitimiteta na međunarodnoj političkoj sceni.

Ministar Le Drien je istakao da Republika Francuska čvrsto podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te stoji na stanovišta da nema zatvaranja Ureda visokog predstavnika prije nego za to budu ispunjeni svi preduvjeti.

Razgovaralo se i o francuskoj pomoći u jačanju prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te o potpisivanju Sporazuma o Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) što će doprinijeti povećanju francuskog angažmana i pomoći Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.