open-navfaktor-logo
search
Kredit MMF-a
Turković: Predloženo je da kantoni dobiju novac, a da ga FBiH vraća, to ne piše u Pismu namjere
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici nije donijelo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije.
21.04.2020. u 12:57
get url
text

Za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je u razgovoru za Faktor pojasnila da za Prijedlog odluke, kojeg je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), nije glasala jer Pismo namjere nije reflektirano u toj odluci u formi u kojoj su ga usaglasili politički lideri.

- Ono što je suština svega je da se Odlukom utvrđuje šta pripada RS-u, šta FBiH, a šta Distriktu Brčko. Ono što treba da bude jasno da će svi nivoi koji preuzimaju kredit ga i vratiti u skladu sa uvjetima MMF-a. Ono što je doneseno u Odluci to ne odražava – kazala je Turković.

Odluka, dodaje, ne odražava riječi koje su napisane u Pismu namjere, način na koji je napisano, a što se odnosi na alokaciju sredstava.

- Tom odlukom je rečeno u članu 4, pod obaveze otplate duga, da otplatu duga vrše entiteti, u skladu sa zakonskim propisima kojima je regulirano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama i prema utvrđenim otplatnim planovima. Mi u toj odluci nemamo navedeno. Imamo navedeno da će, a decidno je i jasno rečeno, otplatu vršiti, entiteti – izjavila je Turković.

Kada je distribucija i alokacija sredstava u pitanju, dodaje da je u Odluci navedeno da će se ona vršiti na način da će 62 posto sredstava pripasti FBiH, 32 posto RS-u, te da će sredstva od FBiH biti dijeljena u omjeru FBiH 50 posto, deset kantona 50 posto.

- To je kako je predložena Odluka. Međutim, u Pismu namjere kojeg su prihvatili politički lideri, stvari su ipak malo drugačije napisane i mislim da nema ništa logičnije nego da se slijedio prijedlog koji je proizašao iz Pisma namjere. To je ono što je usaglašeno i to je ono što je trebalo da se reflektira u ovoj odluci. Ono što je dogovoreno je da će FBiH proslijediti na kantone u skladu sa brojem stanovnika na posljednjem popisu, o čemu će biti donesena potrebna odluka Vlade FBiH i da svi nivoi koji preuzimaju kredit će ga vratiti u skladu sa uvjetima MMF-a – pojasnila je Turković.

Dakle, Odluka koju je predložio Bevanda je podrazumijevala da će 50 posto sredstava koje pripadaju FBiH biti direktno proslijeđeni kantonima, a da će novac kojeg potroše kantoni vraćati federalni nivo vlasti. To bi u praksi, primjera radi, značilo da će novac kojeg potroše kantoni u kojima je HDZ vladajuća stranka vraćati i građani drugih kantona kroz federalni budžet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.