open-navfaktor-logo
search
Ministrica reagirala
Turković očekuje da se Vučić ogradi od Vulinovih izjava o "ujedinjenju srpskog sveta"
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je kako očekuje da se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, odmah ogradi od izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o "ujedinjenju srpskog sveta".
19.07.2021. u 11:15
get url
text

- Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji - poručila je Turković putem Facebooka.

VEZANI TEKST - Vulin: Zadatak ove generacije političara je stvaranje "srpskog svijeta" i objedinjavanje svih Srba

Kako navodi, Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači "jedinstvena država", flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26. godina branili od agresije i genocida.

- Ovakva retorika čini apsolutno besmislenom sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije.

Bosna i Hercegovina će sa Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira - kaže Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.