Odluke

Trump potpisao odluku kojom se migrantima u SAD ograničava azil

Objavljeno: 09.11.2018. u 18:26

Ovakva odluka je uslijedila kao reakcija na karavane migranata koji su krenuli sjeverno prema južnoj granici SAD-a, a koji su planirali tražiti azil nakon što stignu na američko tlo

Donald Trump

FOTO: ARHIV

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak odluku prema kojem se migrantima, koji ilegalno pređu granicu između SAD-a i Meksika, oduzima mogućnost traženja azila u Americi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovakva odluka je uslijedila kao reakcija na karavane migranata koji su krenuli sjeverno prema južnoj granici SAD-a, a koji su planirali tražiti azil nakon što stignu na američko tlo.

Međutim, ova odluka se odnosi na bilo kojeg migranta koji ilegalno ulazi u tu zemlju.

Američke vlasti su na granicu već poslale oko 7.000 vojnih trupa kako bi poduzeli potrebne mjere radi veće sigurnosti južne granice.

-Stalna i prijeteća masovna migracija stranaca bez osnova za prijem u SAD preko naše južne granice dovela je do krize i ugrozila integritet naših granica - naveo je Trump u proglasu.

Najveća od karavana koje se kreću prema SAD-u broji oko 5.000 ljudi, a ostale se sastoje od manjih grupa.

Trump je istakao da je potpisao ovu odluku da bi "uputio ove strance na granične prijelaze" umjesto da pokušaju ući u zemlju izvan ovih prijelaza preko granice u dužini od oko 3.200 kilometara.

-Ulazak velikog broja stranaca u Sjedinjene Američke Države ilegalnim putem između ovih graničnih prijelaza na južnoj granici je protivno našem nacionalnom interesu - dodao je Trump.

Odluka će trajati 90 dana nakon čega državni sekretar, državni tužilac i ministar za unutrašnju sigurnost mogu predložiti produženje.

Iako bilo koji migrant koji u SAD ulazi ilegalno neće dobiti azil, Trump je kazao da će im ipak biti dozvoljena određena zaštita, ali nije objasnio o čemu je tačno riječ.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije