Trump ovo objavio na Twitteru, a Grenell vijest još nije komentarisao.

Odlukom Donalda Trumpa ambasador SAD u Njemačkoj i specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine našao se na čelu nacionalne obavještajne službe u okviru koje se nalazi 17 agencija.

-Rick je izuzetno dobro predstavljao našu zemlju i radujem se saradnji sa njim- napisao je Trump na Twitteru.

Grenell je, prije petnaestak godina, bio pomoćnik tadašnjeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Johna Boltona i bio je posebno aktivan tokom diplomatskih pokušaja SAD da u Vijeću sigurnosti izdejstvuju promjene Rezolucije 1244 o Kosovu i usvajanje plana koji je načinio Martti Ahtisaari.

Sada se zalaže za ukidanje taksi na robu iz Srbije i ponovno uspostavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

-Veoma je važno, ako želimo da napravimo ekonomski napredak, da se ukinu takse od 100 posto. Od toga treba odustati, ali u isto vrijeme Srbija treba da odustane od kampanje povlačenja priznanja. Mislim da obje stvari moraju da se dese kako bi biznis rastao, kako bi se stvorili poslovi za mlade ljude- kazao je nedavno Grenell.

Richard Grenell, iako mlad, već dugo je u politici. 

Skoro dvije decenije bio je glavni savjetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Njemačkoj je od 8. maja 2018. godine. Nekadašnji portparol američke misije pri UN u vrijeme Georgea Bush, Grenell je vrlo rano pružio podršku Trumpu tokom izborne kampanje 2016.

Grenell je diplomirao na Univerzitetu Evangel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.

Za vrijeme mandata u UN, Grenell je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Sjeverne Koreje.

Prije angažmana u UN, bio je politički savjetnik brojnih istaknutih republikanaca, uključujući Georgea Patakija, bivšeg guvernera New Yorka, te Davea Campa, nekadašnjeg kongresmena.

Rođen je 18. septembra 1966. godine.