VEZANI TEKST - Ukrajinski avion koji se srušio u Grčkoj prenosio naoružanje iz Srbije

Vera je udata za Dikovićevog sina Nemanju, koji radi u Ministarstvu spoljnih poslova, dodaje CINS i navodi da je doskora bio drugi sekretar u ambasadi Srbije u Grčkoj.

To Ministarstvo učestvuje u postupku izdavanja dozvola za uvoz, izvoz, transport i tranzit naoružanja i vojne opreme. Iz Ministarstva na upit CINS-a nisu odgovorili na kojoj je poziciji mlađi Diković danas.

Kada je novinarka CINS zvala telefonom firmu Valir, rečeno joj je da je Vera "izašla trenutno do Ministarstva nešto". Novinarka CINS-a je uspjela da stupi u kontakt sa Verom, ali ona nije željela da priča.

Tražen je komentar i od njenog supruga Nemanje, ali je rekao da mora da dobije odobrenje Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Prema saznanjima CINS, vlasnik Valira Mladen Bogdanović je sin Luke Bogdanovića koji je devedesetih bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Bratunac i načelnik odjeljenja policije Centra javne bezbjednosti Zvornik. U penziju je otišao 2012. godine, kao zamjenik načelnika policijske stanice u Bratuncu.

Luka Bogdanović je bio svjedok pred sudom u Bosni i Hercegovini u različitim predmetima za ratne zločine.

Ratni zločinac Radovan Karadžić ga je predložilo da bude jedan od istraživača u njegovom timu odbrane, ali je sekretarijat Haškog tribunala taj zahtjev odbio zbog njegove uloge i položaja koji je imao tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Valir je 2021. godine prihodovao nešto manje od 56 miliona eura.

Prema podacima koje je CINS dobio od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, od januara 2020. do 21. jula ove godine toj firmi su izdali 29 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme.