open-navfaktor-logo
search
Bez objašnjenja
Transparentnost im ne ide od ruke: Za šta je Okerićevom kabinetu prebačeno 200 hiljada KM
Iz budžeta Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo prebačeno je 200 hiljada KM Kabinetu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.
04.09.2022. u 07:55
get url
text

VEZANI TEKST - Forto o aferi "Tata": To što je novčane poticaje Vlade KS dobila firma mog oca vjerujem da nije sukob interesa

Ovo pitanje je u Skupštini KS pokrenula zastupnica iz Kluba SDA Jasmina Biščević-Tokić, ali konkretnog odgovora iz Kabineta predsjedavajućeg nije bilo. 

Pitali smo predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića u koju svrhu su ta sredstva prebačena na Kabinet predsjedavajućeg, ali odgovor nismo dobili. 

Čini se kako se raspodjela budžetskih sredstava radi po staroj matrici koju je ustalio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković dok je još obnašao funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS.

Kabinetu tadašnjeg predsjedavajućeg Elmedina Konakovića iz raznih budžetskih stavki prebačeno je 600 hiljada KM. Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine utvrdio je kako je Konaković taj novac dijelio netransparentno. Konakovićevom raspodjelom budžetskog novca bavilo se i Tužilaštvo Kantona Sarajevo koje je provjeravalo raspodjelu novca u septembru 2020. godine kada je Konaković od 117.000 KM, koliko je odlučeno da će biti podijeljeno za projekte "od interesa za građane KS ili doprinose razvoju i afirmaciji KS i provode se na području KS", više od polovine novca dao Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU). Konaković je ovoj organizaciji dodijelio čak 60.000 KM.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH dala novac za važne projekte, Forto ga dijeli i raznim organizacijama u izbornoj godini
 

Da li će i aktuelni predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić nastaviti putem svog stranačkog lidera kada je u pitanju raspodjela budžetskih sredstava, ostaje da se vidi, ali činjenica je da transparetno dijeljenje budžetskog novca aktuelnoj Vladi KS ne ide od ruke. 

Vlada KS raspodijelila je dio novca koje je dobila od Vlade Federacije BiH po ministarstvima i premijerovom kabinetu, gdje u kapitalne, infrastrukturne projekte ubrajaju i transfere raznim organizacijama, pa je tako udruženjima dato skoro milion KM. Samo iz premijerovog kabineta "neprofitnim organizacijama" bit će prebačeno 250 hiljada KM okarakterisanih kao "kapitalni transferi" iako ne postoji javni podatak koje su organizacije dobile taj novac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.