open-navfaktor-logo
search
Ambasador u akciji
Tradicionalni sastanak: Koja dva zaključka NSRS-a su zanimala Ivancova i šta je pitao Dodika
U saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH navodi se da je Dodik zahvalio ambasadoru Ivancovu na razumijevanju pozicije Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma
15.11.2019. u 08:03
get url
text

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov saglasili su se da su usvojeni Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske u skladu sa dejtonskim načelima i da brane temeljne principe mirovnog sporazuma, ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ovlaštenjima.

U saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH navodi se da je Dodik zahvalio ambasadoru Ivancovu na razumijevanju pozicije Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma.

Dodik je naglasio da Vijeće za provođenje mira nije nikakav vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i da ga Republika Srpska od potpisivanja do danas sasvim ispravno tumači i ponaša se shodno izvornim dejtonskim ovlaštenjima.

Član Predsjedništva BiH i ambasador Rusije tokom sinoćnjeg sastanka, održanog u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, razgovarali su i o ostalim političkim temama u BiH i regionu, dodaje se u saopćenju. 

Ivancova, koji je na prije dva dana održanom sastanku ambasadora zemalja članica Upravnog odbora  Vijeća za provedbu mira bio jedini protiv usvojenih zaključaka,  u razgovoru sa Dodikom zanimalo je koliko je on spreman ići u realizaciju zaključaka koje je Narodna skupština RS-a usvojila. 

Dodik je Ivancovu poručio da je on lično, kao i njegova stranka te vladajuća većina u entitetu Republika Srspka spremna ići do kraja u realizaciji svih 20 zaključaka NSRS-a. 

Međutim, ruskog ambasadora su, prema izvorima Faktora iz SNSD-a, posebno zanimala dva zaključka, uz naravno i onaj koji se odnosi na vojnu neutralnosti RS-a, i to: 

14. Narodna skupština Republike Srpske će, shodno poštovanju suvereniteta i vladavine prava, pokrenuti inicijativu za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika. Postojanje i djelovanje visokog predstavnika, kao neizabranog stranog zvaničnika bez ikakve odgovornosti, koji je prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlašćenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji, predstavlja kršenje Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma kojim su jasno propisane nadležnosti visokog predstavnika. Aneks 10 Dejtonskog sporazuma kojim je, saglasnošću entiteta koji čine BiH, ustanovljena funkcija visokog predstavnika i definisan njegov zakonski autoritet, ne sadrži odredbe koje mu daju ovlašćenje da izdaje bilo kakve obavezujuće odluke. Neprihvatljiv je i neproduktivan dalji ostanak i ponašanje visokog predstavnika u BiH, čije izjave češće doprinose nesporazumima nego sporazumima u BiH.

15. Narodna skupština Republike Srpske odbacuje bonska ovlaštenja visokog predstavnika kao potpuno neustavna, nezakonita i nelegitimna, budući da njihova primjena predstavlja flagrantnu povredu ustavno-pravnog ustrojstva BiH i kršenje osnovnih ljudskih prava, kao i međunarodnih instrumenata za njihovu zaštitu.

Nije iznenađujuće da Ivancova zanima tema zatvaranje OHR-a i onemogućavanje korištenja bonskih ovlaštenja, ako se u obzir uzme činjenica da je Rus protekle dvije godine maksimalno svoje aktivnosti usmjerio u tom pravcu. 

Gotovo svaku priliku koristi da naglasi da je krajnje vrijeme da se počne ozbiljno razmatrati zatvaranje Ureda visokog predstavnika . 

-To nije samo stav Republike Srpske, nego to podržavaju i Hrvati u BiH. To pitanje dobija sve veću podršku unutar društva u BiH. Vjerujemo da bi taj proces trebalo da dobije podsticaj, s obzirom na to da je BiH suverena i nezavisna. Strani protektorat je nešto što bi trebalo da postane prošlost - jedna je od njegovih izjava. 

Također, Ivancov, koji tradicionalno ima izdvojeno mišljenje i protivi se zaključcima PIC-a , posebno onima kojima se kritizira političko djelovanje lidera SNSD-a Milorada Dodika, žestoki je protivnik korištenja bonskih ovlasti. 

-Međunarodna zajednica nema šta intervenirati u BiH ni po jednom pitanju, a nema više ni korištenja bonskih ovlasti - izjava je koja se često može čuti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.