open-navfaktor-logo
search
Položili zakletvu
TK dobio novu Vladu: Kadrija Hodžić predvodi ministre iz SDP-a, PDA, SBB-a, NS i HDZ-a
Tuzlanski kanton danas je dobio novu Vladu, na čijem je čelu Kadrija Hodžić iz SDP-a, profesor s Ekonomskog fakulteta u Tuzli.
26.01.2021. u 11:56
get url
text

Za imenovanje nove Vlade TK glasalo je 19 zastupnika u Skupštini TK iz SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a te zastupnik Smajo Mandžić.

Elvis Baraković novi je ministar obrazovanja i nauke, Vahidin Smajlović je ministar poljoprivrede, Hamza Bešić ministar trgovine, turizma i saobraćaja, a Vedran Lakić ministar finansija. Svi oni su kadrovi SDP-a u novoj Vladi TK.

PDA je predložila da ministar zdravstva u Vladi TK bude Božo Jurić iz HDZ-a, a iz PDA-a su Midhat Dobrnić, ministar unutrašnjih poslova, Fedahija Ahmetović ministar za boračka pitanja te Esad Džidić ministar za rad, socijalnu politiku i povratak.

Podsjećamo, HDZ BiH nema zastupnika u Skupštini TK, a Božo Jurić je na posljednjim izborima bio na listi HDZ-a za Gradsko vijeće Tuzle i osvojio je 233 glasa.

Naša stranka dobila je pozicije u ministastarstvu pravosuđa i uprave te prostornog uređenja i zaštite okolice, a zauzet će ih Una Harčin i Zvjezdan Karadžin.

Zlatan Muratović iz SBB-a bit će ministar za kulturu, sport i mlade, a ministar privrede bit će njegov stranački kolegas Mevludin Hodžić.

U svom ekspozeu, premijer Hodžić kao prvi prioritet označio je borbu protiv koronavirusa, a zatim transparentnost vladinog djelovanja i razvijanje povjerenja javnosti.

- Duboka kriza u kojoj smo se našli, s jedne, i vrijeme od nepune dvije godine u kojima će Vlada ostvarivati svoje djelovanje, s druge strane, nalaže krajnje stručan pristup, ubrzan tajming, ali i, prvenstveno, čemu želimo da se beskompromisno posvetimo, radikalnu promjenu paradigme upravljanja javnim resursima i zaštiti naših života - zaključio je Hodžić u ekspozeu.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK i zastupnik u Skupštini Fahrudin Skopljak rekao je da ova Vlada TK nema luksuz od 100 dana da nešto napravi.

- Ja sam bio u Vladi TK koja je od ekspertne vlade naslijedila više od 80 miliona deficita. Vi nasljeđujete dva miliona suficita i 80 miliona KM na računu. Zbog toga nemate 100 dana na raspolaganju, a nisam siguran ni hoćete li opstati 100 dana - rekao je Skopljak.

On je istakao da nema ništa protiv što kadar HDZ-a zauzima jedno ministarsko mjesto, ali da mi smeta neiskrenost.

- SDP treba da izađe i jasno kaže svojim biračima da im je HDZ prihvatljiv partner, a SDA nije - naglasio je Skopljak.

U novoj Vladi TK, kada je u pitanju nacionalna zastupljenost, sjedni 10 Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat, dok predstavnika ostalih nema. Kada je u pitanju spolna zastupljenost 12 je muškarac i jedna žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.