Ponedjeljak, 12.04.2021.
h

Tinjak je Memiću poklonio krampu i lopatu, on mu obećao vožnju "makar u terezini"

Na prekjučerašnjoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža zabilježena je zanimljiva rasprava između vijećnika Demokratske fronte u OV Ilidža Nedžada Tinjka i općinskog načelnika Senaida Memića, a vezano za izgradnju tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica.

Tinjak je, naime, poklonio krampu i lopatu načelniku Općine Senaidu Memiću i predsjedavajućem Općinskog vijeća Muhamedu Omeroviću. Kako je kazao, poklon je podsjetnik na načelnikovo obećanje izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica.

Tinjak je podsjetio načelnika na obećanje dato javnosti da će pruga biti napravljena do jeseni ove godine, makar radnim akcijama, ili "kad bi se s kozom oralo", te pitao "kada će građani Ilidže dobiti pozive za radne akcije, kako bi mogli planirati svoje godišnje odmore".

- Kako, nažalost, nisam mogao obezbijediti maketu koze, kao podsjetnik na dato obećanje da će načelnik do jeseni iduće godine prugu napraviti kad bi se kozom oralo, obezbijedili smo načelniku Memiću i predsjedavajućem Općinskog vijeća, kolegi Omeroviću, maketu krampe i lopate, kao podsjetnik na dato obećanje, da je građevinska sezona već odavno počela i da radne akcije mogu početi – kazao je Tinjak.

Načelnik Memić kazao je vijećniku Tinjku da je spomenutu lopatu "trebao sebi s ostaviti, s obzirom na to da je on bio protiv plana da se pravi pruga".

- Ovo "kad bi se s kozom oralo" - zna se da je koza slaba životinja i da ne može vući plug, a onda naš narod kaže kad nešto ne može, kad nazor ide da se "s kozom ore". A ovo što ste vi vijećniče pričali se zove "zadrobit' pa bez hljeba" - kazao je u svom prepoznatljivom maniru Memić.

Dodao je da "pošto je ovo lohotna lopata i lohotna krampa", da će on vijećniku Tinjku pokloniti "pravu lopatu".

- Pa bujrum sa mnom dođite pa radite, jer ja s lopatom znam raditi, kao i sa olovkom - rekao je Memić.

Memić je podsjetio da Općinsko vijeće postoji da bi se za svaki građevinski posao dobila građevinska dozvola, a građevinsku dozvolu za ulicu koja se prema Hrasnici gradi pet godina ne mogu da dobiju.

- Zato što se propisuju određene stvari, zato što je dole granica sa vodozaštitnom zonom i što je vodozaštitna zona tamo gdje zatreba gradu, tamo gdje oni kažu, a ne tamo gdje je nacrtano. Pa je jedan dan po ministru Vrelo Bosne zona stanovanja, a jedan dan je prva i zaštićena zona - kazao je Memić.

Memić je kazao i da je prije pet-šest dana objavljen javni poziv za izradu projekta pruge prema Hrasnici.

- Računamo za mjesec-dva dana da će se projekat napraviti. Imamo obezbijeđen novac, negdje između sedam i osam miliona. Imamo obezbijeđena obećanja banaka i drugih institucija da će učestvovati u razlici do 20 miliona i vjerujte da se borimo neće li pruga krenuti, a mislim da nije fer prema meni da se tako ponašate. Pruga će biti, prugu radi načelnik Senaid Memić i nadam se u ove dvije godine dok sam još ovdje, a nadam se najkasnije do proljeća da ću te makar u terezini ( šinsko vozilo, auto na šinama, op. a.) provozati - rekao je Memić.

Kompletnu raspravu možete pogledati na snimku ispod. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh