open-navfaktor-logo
search
Projekat
TIKA osigurala sjemenski materijal za 50 porodica u Goraždu
Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u okviru realizacije projekta podrške u borbi protiv pandemije COVID – 19, danas je počela s podjelom sjemenskog materijala na području Bosne i Hercegovine.
27.04.2020. u 15:33
get url
text

On je danas dopremljen i za 50 poljoprivrednika sa područja grada Goražde.

- Danas smo u Goraždu kako bi za 50 porodica predali sjemenski materijal koji se sastoji od 25 kg krompira, 25 kg gnojiva, 1 kg luka i sitnog sjemena drugog povrća. Veoma nam je drago što smo danas u Goraždu u mjesecu ramazanu i nadamo se da će ova podrška biti od koristi za odabrane porodice - kazao je zamjenik direktora TIKA-e za BiH Ahmet Boyraz.

On je naglasio da je druga dimenzija ovog projekta, borba protiv pandemije COVID-19.

- U tom smislu smo se svi aktivirali da oživimo naša imanja i mi smo na ovaj način željeli da podržimo građane. Nadam se da će se pandemija brzo završiti i da ćemo se sresti povodom drugih projekata kojim ćemo pomagati građanstvu u saradnji sa lokalnim vlastima - istakao je Boyraz.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović podsjetio je da je gradska uprava na niz adresa uputila  zahtjeve za pomoć, a među njima je i TIKA, sa sjedištem u Sarajevu.

- Oni su se odazvali našem zahtjevu i danas su donirali 5. 000 maski, te sjemenski materijal za 50 porodica sa područja našeg grada. Spisak porodica napravljen je putem savjeta mjesnih zajednica koji su odredili kojim porodicama je najpotrebnije i u narednim danima će zasijati ove kulture koje su dobili. Mi imamo jako dobru saradnju sa TIKA-om i oni su na području Goražda prisutni godinama, a putem njih smo realizovali brojne projekte sa bratskim gradovima iz Turske – naglasio je Ramović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.