Šest godina nakon što je naprasno napustio poziciju sportskog direktora Hajduka Jens Andersson je u podcastu kod švedskog novinara Olofa Lundha pojasnio razloge odlaska iz kluba s Poljuda.

Na konferenciji za novinare početkom oktobra 2013. godine na kojoj je vodstvo kluba predvođeno Marinom Brbićem objavilo da dotadašnji sportski direktor nakon četveromjesečne epizode napušta Hajduk, Andersson je kao okidač tome naveo porodične razloge. Mediji su tada nagađali da je tome doprinijela nemogućnost da se zbog nedostatka škole na engleskom jeziku njegova porodica preseli u Split.

Međutim, u ovosedmičnom intervjuu u podcastu Andersson je izjavio da je odluci o odlasku iz Hajduka doprinijelo i to što je počeo osjećati opasnost. Tako navodi da se za vrijeme obavljanja posla sportskog direktora u splitskom klubu našao u situaciji da je pregovarao s ljudima koji su za vrijeme sastanaka u restoranima, koji su tom prilikom bili zatvoreni za javnost, bili naoružani zbog čega je naknadno osjećao strah, piše Nogometplus.net.

Andersson je potvrdio i da je po imenovanju na funkciju sportskog direktora Hajduka dobio ponude od nekoliko različitih menadžerskih agencija koje su mu za blisku saradnju nudile mito, ali je te ponude odbio. Međutim, bojao se da će ljudi u tim agencijama pomisliti da je njihovu ponudu odbio jer na taj način već radi za nekog drugog.

Švedski stručnjak je opisao i kako je u Hajduku imao sekretaricu koja mu je posluživala kafu što mu je bilo neobično te se zbog toga požalio predsjedniku Brbiću smatrajući da mu tako šta nije potrebno, no čelnik Hajduka je odgovorio da će sekretarica smatrati da je Andersson nezadovoljan s njom ukoliko je oslobodi te dužnosti.

Nakon Hajduka Andersson je godinu bio direktor razvoja AIK-a da bi od novembra 2014. do decembra 2016. godine obnašao dužnost sportskog direktora danskog Aarhusa.

U julu prošle godine je postao glavni direktor AIK-a koji se trenutno kolo prije kraja prvenstvene sezone nalazi na četvrtom mjestu Allsvenskan lige sa šest bodova zaostatka za vodećim Djurgardenom. U klubu iz Stockholma je tri godine obnašao funkciju sportskog direktora i prije dolaska u splitski klub.