open-navfaktor-logo
search
Šesti dan
Tenzije na Kosovu i dalje rastu, Jarinje nadlijeću borbeni avioni, vojska Srbije u borbenoj pripravnosti
Protesti na sjeveru Kosova zbog odluke Prištine da zamjeni registarske tablice traje već šest dana, a kod graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak raspoređene su specijalne jedinice ROSU. Prema pisanju tamošnjih medija, granični prijelaz Jarinje nadlijetali su vojni avioni Vojske Srbije.
26.09.2021. u 12:36
get url
text

U nastojanju da doprinese deeskalaciji tenzija, oglasilo se i Ministarstvo Evrope i vanjskih poslova Albanije, te je pozvalo je Srbiju da povuče oružane snage koje su jučer upućene na granicu sa Kosovom, prenose tamošnji medji.

U saopćenju ove institucije ističe se da je Albanija posebno zabrinuta zbog "raspoređivanja oružanih snaga u blizicni granice s Kosovom i vojnih aviona koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora Kosova, što podstiće na pojedince na izazivanje nemira i nasilja, kao i na destabilizaciji Kosova".

 - Ovi akti su u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima koji imaju za cilj da osiguraju red i stabilnost u tom delu regiona. Pozivamo Srbiju da povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije. Pozivamo sve aktere da pokažu suzdržanost i odmah pređu na dijalog, kao jedini način da se krene napred i reše otvorena pitanja u duhu saradnje, kojoj je Albanija nepovratno posvećena, u svojim bilateralnim i multilateralnim naporima - poručili su.

Dodaje se da će Albanija "kao saveznik u NATO-u i odgovorna članica Ujedinjenih nacija, učiniti sve što je u njenoj moći da podrži sve napore da se situacija odmah deeskalira i vrati dijalogu".

Jedinice Vojske Srbije su u povišenoj borbenoj pripravnosti u područjima Raška i Novi Pazar.

Na deeskalaciju poziva i Evropska unija, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sinoć je pozvao Beograd i Prištinu da nastave pregovarački proces.

- Vrijeme je da Srbija i Kosovo, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, učine korak unazad i doprinesu deeskalaciji, uključujući povlačenje specijalnih policijskih jedinica i barikada i da nastave pregovore o prijedlogu specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka - na Twitteru je napisao Michel.

Jučer su lokalni mediji javili da vojska Srbije premješta tenkove prema prijelazu Jarinje, a prema nepotvrđenim informacijama, kolona vozila krenula je iz Raške.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla kazao je u subotu da su nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, a da je ujedno izvršen napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu, te da je riječ o kaznenom djelu "s terorističkim elementima".

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.