open-navfaktor-logo
search
Rasprodaja na Koševu
Tektonski poremećaji u svlačionici Sarajeva
Prodati dvojicu najboljih igrača u zimskom prijelaznom roku ne izgleda baš kao najbolje rješenje i dobro osmišljen plan.
08.02.2021. u 11:32
get url
text

Upravo je to uradilo Sarajevo, aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, čiji cilj je odbrana titule. Tim Vinka Marinovića na dobrom je putu da to učini jer su 19 puta u jesenjem dijelu prvenstva teren napustili bez poraza, uzdignuta čela, a proljeće dočekuju sa suficitom od devet bodova u odnosu na Željezničar.

Međutim, u zimskoj pauzi u Bordo svlačionici dogodile su se tektonski poremećaji. Sarajevo je ostalo bez dvojice najboljih fudbalera - Amara Rahmanovića i Benjamina Tatara. Ovaj tandem je svojim igrama na Koševu promoviran u fudbalske reprezentativce naše zemlje.

Tatar i Rahmanović zajedno su u Premijer ligi zabili 16 pogodaka, što je 40 posto od ukupnog broja postignutih golova ekipe Vinka Marinovića.

Tatar je bio strijelac 10 pogodaka u 17 mečeva, uz četiri ubilježene asistencije. Gol je postizao svakih 148 minuta. Rahmanović je odigrao 14 prvenstvenih utakmica. Dao je šest golova u i upisao šest asistencija. Mrežu rivala pogađao je svakih 178 minuta, odnosno u prosjeku svaki drugi meč.

Tuzlak u Bordo dresu napustio je klub bez mnogo pompe. Uz odštetu vrijednu blizu pola miliona maraka skrasio se u Konyasporu, klubu iz turske elite.

S druge strane, transfer Tatara je realiziran s disciplinskim postupkom protiv igrača. Kako je u petak izvijestila zvanična stranica Sarajeva, ovaj krilni napadač stvarao je probleme na pripremama u Umagu, ponašao se neprofesionalno, a kao šlag na tortu bio je fizički nasrtaj na saigrača.

VEZANI TEKST - FK Sarajevo potvrdio: Benjamin Tatar u Saudijskoj Arabiji

Tatar je, čini se, radio sve kako bi klub "primorao" na prodaju. Ispostavit će se u Saudijsku Arabiju, gdje bi ugovorom mogao riješiti egzistenciju. Prema nekim procjenama, Sarajevo će i od ovog transfera dobiti oko pola miliona maraka.

Dakle, dvojica najboljih igrača otišla su sa Koševa za milion maraka. Doduše, Sarajevo je pred start ovih priprema došlo pred svršen čin. Tataru i Rahmanoviću važeći ugovori istjecali su na ljeto, a samo vječiti optimisti vjerovali su da će do nastavka saradnje doći. Bila je ovo posljednja prilika da i klub nešto ušićari.

Za Sarajevo problemi tek dolaze. Pitanje svih pitanja je kako nadomjestiti odlazak ponajboljih igrača u zimskom prijelaznom roku kada je na tržištu manje igrača nego ljeti. Pored toga, opće poznata je činjenica da je igračima Premijer liga BiH posljednja stanica. Tek kada šanse za inostrani angažman propadnu, okreću se bh. tržištu.

Sarajevo proljeće dočekuje i bez kapitena, dobrog duha svlačionice Mersudina Ahmetovića, koji se oporavlja od teške povrede. Doduše, dolaskom Borisa Cmiljanića, crnogorskog špica, ta pozicija je popunjena. Do nastavka prvenstva ostalo je malo vremena. Za svega 19 ili 20 dana dana Sarajevo će na megdan Željezničaru, a Vječiti derbi na Grbavici bit će najbolji ispit za provjeru odnosa snaga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.