open-navfaktor-logo
search
(Ne)dodirljivi čelnik VSTV-a
Tegeltijin ples na rubu zakona, a sve "čisto kao suza"
"Ne pada mi na pamet da komentarišem te vrlo smiješne pokušaje manipulacije i diskreditacije putem konstrukcija izvučenih iz konteksta na osnovu, usput budi rečeno, nekih nezakonitih i samim tim nevjerodostojnih i iskonstruisanih sadržaja".
28.11.2020. u 18:29
get url
text

Ovako je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prokomentirao novi skandalozni snimak objavljen u medijima, a na kojem se čuje njegov razgovor sa članicom VSTV-a Milijanom Buha o imenovanju njene sestre Sanje Čegar na mjesto sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Tegeltija je potvrdio da je sa Milijanom Buha razgovarao o "pitanju njenog sukoba interesa u slučaju konkurisanja njene sestre", te da je, po njemu, "to sasvim normalno".

Kao argument da nikakvog štimanja nije bilo, naveo je da je Sanja Čegar i dalje na poziciji stručnog saradnika, gdje je bila i kad su ti razgovori, kako je kazao, prije par godina, vođeni.

- Prema tome, u ovom je slučaju sve čisto kao suza - kazao je Tegeltija.

Da sve nije "čisto kao suza" jasno je svakome ko je razgovor poslušao.

Rečenice poput: "Sanju ćemo rješavati", "Ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…. materine, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu i da je kasnije prebacimo ovamo", "Moramo biti pametni i taktično to odigrati", "Taktiku ćete prepustiti meni jer se vi u to ne razumijete", sve su osim "razgovori o sukobu interesa u slučaju konkurisanja njene sestre".

Kako to misli Tegeltija "Sanju rješavati", "prebacivati", ako je za svako imenovanje predviđena konkursna procedura, na kakve "taktike" u koje se "one ne razumiju" se misli, ako je, a i vrapci na granama znaju da nije, potrebno samo konkurisati i biti najbolji na konkursu da bi bio imenovan.

Tegeltiju, kako se čuje iz razgovora, najviše brine što će se za to imenovanje pročuti, "otići će u medije, koji će onda tražiti tvoju ostavku", pa onda za tu situaciju ima i rješenje: "Kad ti istekne mandat nije problem, ali dok si u Vijeću mi je problem. Znači, ja brinem o svemu".

Ova priča pomalo podsjeća na još jednu priču objavljenu u medijima uoči imenovanju glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, nakon što je Dalida Burzić imenovana za sudiju Suda BiH.

VEZANI TEKST - Kako se biraju sudije i tužioci, zna li "stomatolog odluke VSTV-a iz budućnosti"

Mediji su tada problematizirali činjenicu da je Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, i, prema njegovom priznanju blizak prijatelj Milana Tegeltije, unaprijed znao da će na poziciju glavne tužiteljice biti izabrana aktuelna glavna tužiteljica Sabina Sarajlija.

Žurnal je tada konstatirao da "konkurs još nije bio ni raspisan, a profesor Ajanović je već znao ishod postupka koji provodi VSTV".

Objavljena je i Viber prepiska između Milana Tegeltije i Avde Avdića. Tegeltija piše:

- Ako govoriš za Sabinu Sarajliju, to je rečeno na samoj sjednici, kad je bila tačka izbor tužioca Tužilaštva BiH, da bi Sabina Sarajlija bila odličan glavni tužilac i da bi bilo dobro da se prijavi na taj konkurs i da bi čak neko trebao s njom da razgovara da je podstakne da se prijavi - objasnio je Tegeltija činjenicu da je njegov prijatelj znao odluke VSTV-a iz budućnosti.

Sabina Sarajlija se zaista jeste prijavila na konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo te je i bila prvorangirana i na kraju i izabrana.

- Ja sam Sabinu Sarajliju vidio jednom u životu - objašnjavao je tada predsjednik VSTV-a.

Da će Tegeltija nakon još jednog u nizu skandala podnijeti ostavku iz "moralnih razloga" jasno je da nema teoretske šanse, a očekivanje da će prijava protiv njega u Uredu disciplinskog tužioca protiv njega rezultirati njegovom smjenom ravno je naučnoj fantastici.

Sjetimo se samo kako je rezultirala prijava protiv Tegeltije, nakon afere "Potkivanje", a koja je nedavno spomenuta i u dijelu izvještaju misije OSCE-a u kojem se analizira nedostatak odgovornosti i upitna imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

VEZANI TEKST - Zakon je jasan: Zašto bi Milan Tegeltija morao otići sa čela VSTV-a čak i ako nije uzeo novac

U javnosti je, podsjetimo, objavljen videosnimak razgovora između Milana Tegeltije i Nermina Aleševića i predaje novca inspektoru SIPA-e Marku Pandži.

Kako je tada objavljeno, Inspektor Pandža je za za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju preuzeo 2.000 KM, da ubrza istragu za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je suvlasnik kompanije u krugu Agrokomerca. Alešević se tada požalio na nefunkcionisanje rada Tužilaštva KS.

- Ti ćeš meni sve to dostaviti, pa ću ja vidjeti s Dalidom - čuje se kako Tegeltija govori Aleševiću na snimku prije nego je izašao iz kafane u kojoj se sastao sa njima dvojicom.

Kasnije, dok preuzima novac od Aleševića, Pandža mu govori: - On će to završiti.

I tada je Tegeltija tvrdio da u cijeloj priči nema ništa sporno, prijetio tužbama medijima koji su objavili i prenijeli priču, a Tužilaštvo BiH ga je odmah u startu amnestiralo dodijelivši mu, za razliku od druge dvojice aktera snimka, status svjedoka.

Disciplinska komisija VSTV-a prijavu protiv njega je odbacila, zauzevši stav da predsjednik VSTV-a ne može snositi disciplinsku odgovornost jer radnje preduzima u svojstvu predsjednika Vijeća, a ne sudije.

VEZANI TEKST - Ambasada SAD-a u BiH: Integritet VSTV-a je u kritičnom stanju

I prije izbijanja afere "Potkivanje", tačnije 2012. godine, u vrijeme dok je bio predsjednik Osnovnog suda u Banjoj Luci također optuživan za neprimjerene kontakte sa osobama iz kriminalnog miljea.

Tada je Tegeltija optužen za bliske kontakte sa banjalučkim zelenašem Branislavom Smiljanićem Ćelom, koji je u međuvremenu amnestiran i pušten na slobodu odlukom Okružnog suda u Banjoj Luci. I tada se Tegeltija branio tvrdnjama da se sa Smiljanićem upoznao slučajno te da su kontakti bili "potpuno javni, na javnim mjestima i u društvu više ljudi".

U tom je društvu, baš kao i u aferi "Potkivanje" bio i "kum Vlado, pred kojim se može pričati šta se hoće". Radi se o Vladimiru Jurišiću, sekretaru Osnovnog suda u Banjoj Luci, koji je u tu instituciju, najprije u svojstvu glasnogovornika, došao u vrijeme mandata Milana Tegeltije. Jurišić je na mjesto glasnogovornika došao iz Specijalnog tužilaštva RS-a, nakon što su u Osnovnom sudu, dok je njim rukovodio Tegeltija, misteriozno zapaljeni dokazi iz brojnih krivičnih djela.

VEZANI TEKST - TIBiH: Duboka kriza u pravosuđu može se izliječiti jedino rasformiranjem trenutnog saziva VSTV-a

I pored niza u najmanju ruku sumnjivih kontaka i postupanja, Tegeltija je, jasno je svima, sve dok se ne izmijeni zakon o VSTV-u, nedodirljiv.

Iz moralnih i profesionalnih razloga, jasno je, odstupiti neće jer je "čist kao suza".

Možda je o tome najbolji komentar dao bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji je na svom Twitteru prokomentirao novi skandal u režiji Milana Tegeltije.

- On kad bi ubio čovjeka, rekao bi da je sve čisto kao suza - napisao je Mektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.