open-navfaktor-logo
search
Samit u Ohridu
Tegeltija tvrdi da se BiH priprema biti članica "Otvorenog Balkana" iako nema odluke Predsjedništva BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija rekao je večeras da je Bosna i Hercegovina na samitu "Otvoreni Blakan" u Ohridu u funkciji posmatrača, ali da očekuje da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u relativno kratkom roku donese odluku o pristupanju BiH tom projektu.
07.06.2022. u 20:12
get url
text

Tegeltija je istakao da je poziv BiH za članstvo u ovom projektu, koji se nekada zvao "Mini Šengen", od početka otvoren za BiH, te da osim BiH ni Crna Gora nije prihvatila pristup.

VEZANI TEKST - Ipak su Džaferović i Komšić u pravu, Joseph: "Otvoreni Balkan" je jednako "srpski svet"

- Ja sam ovdje jer znam da gotovo sva poslovna zajednica u BiH želi da bude dio projekta 'Otvoreni Balkan', i većina političara, pa da kažem i entiteta je opredijeljena da pristupi ovom projektu. Tu sam i da prenesem poruku članovima 'Otvorenog Balkana' da se BiH priprema i želi da što prije postane član - rekao je Tegeltija novinarima u Ohridu.

On je podsjetio da je prošle sedmice ponovo pozvao Predsjedništvo BiH da donese odluku o pristupanju "Otvorenom Balkanu", piše agencija Srna.

- Nadam se da će oni članovi Predsjedništva koji su protiv, promijeniti odluku i razumjeti koliko je ovaj projekat važan za poslovnu zajednicu i građane BiH i da će nam dati priliku, ne predsjedavajućem Vijeća ministara, nekom od ministara da bude član, već poslovnoj zajednici i građanima da koriste benefite iz ovog projekta - rekao je Tegeltija.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića potvrđeno je da Tegeltija nije zatražio saglasnost kako za putovanje u Ohrid tako ni za ono o čemu će govoriti.

Džaferović, kao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić su u više navrata kritizirali projekat "Otvoreni Balkan".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.