Magazin Žurnal objavio je danas tekst u kojem tvrdi kako su u posjedu dokaza koji potvrđuju umiješanost predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije u koruptivne radnje.

Kako navodi Žurnal, predsjednik VSTV-a Tegeltija, preko posrednika, službenika SIPA-e, ugovarao je klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u bh. pravosuđu, a zauzvrat je uzimao novac.

- "Slušaj, ja sam naredne sedmice u Sarajevu. Daj mi proj predmeta, ja ću to završiti s Dalidom (Burzić)", obećao je predsjednik VSTV-a Nerminu Aleševiću. Broj predmeta, dogovoreno je na sastanku, Alešević je trebao proslijediti Marku Pandži, koji bi, potom, sve trebao dostaviti Milanu Tegeltiji. Nakon što su usaglasili dalje aktivnosti, Alešević je sa Pandžom otišao do parkinga ispred ugostiteljskog objekta.

"Uglavnom, rek'o ti je sve. On će to završiti. Ti, jedino, ako to smatraš da se to potkuje, da ja mogu s njim to potkovati za vikend" - kazao je Aleševiću službenik SIPA-e.

Nakon toga, Pandža je još jednom Aleševiću pomenuo "potkivanje", što je bio jasan znak da se očekuje mito - piše u tekstu Žurnala. 

Žurnal dalje navodi kako je biznismen Nermin Alešević dvije hiljade maraka predao Pandži, uz obećanje da će biti i naredne sedmice još, a ovaj mu je rekao da će taj novac "njemu prebaciti". 

Nedugo nakon objave teksta, reagovao je Milan Tegeltija, koji tvrdi da se radi o "potpunim neistinama i bezočnim lažima".

- Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji iz prostog razloga što u nikakvoj korupciji nikada u životu, pa ni u slučaju o kojem se govori u navedenom tekstu nisam ni na koji način učestvovao, te se radi o zlonamjernoj konstrukciji usmjernoj na pokušaj moje diskreditacije.

Kako bih u cijelosti demantovao ovakve neistinite i zlonamjerne navode iznijet ću nekoliko činjenica.

Naime, spomenutog inspektora SIPA-e gospodina Marka Pandžu sam susreo dva puta u životu .

Inspektor SIPA-e  Marko Pandža mi nikada nije niti predložio, ponudio ili na bilo koji način ponudio bilo kakvu korist da učinim bilo kome bilo kakvu uslugu, prema tome ne da nije bilo bilo čega što bi predstavljalo bilo kakvu korupciju, nego se o tako nečemu nije ni razgovaralo niti bi sa mnom na taj način smjelo da se razgovara.

Inspektor SIPA-e Marko Pandža me je preko zajedničkog prijatelja zamolio da saslušam izvjesnog čovjeka iz Krajine koji se suočava sa problemima zbog neefikasnog rada Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koji bi, po njemu, mogli ukazivati na određene nepravilnosti u radu tog tužilaštva.

Kako se radi o inspektoru SIPA-e, ne nalazeći zbog tog ništa sumnjivo u takvoj molbi, prihvatio sam tu molbu inspektora SIPA-e da obavim razgovor i saslušam tog čovjeka.

Nakon što sam obavio razgovor sa tim čovjekom kojom prilikom mi se isti požalio da se neosnovano dugo odugovlači predmet, rekao sam mu da se ja ne mogu ni na koji način miješati u tužilački predmet u njegovom meritumu, te sam ga, pred svjedocima, uputio  da u pogledu eventualnog neosnovano dugog trajanja postupka, pismeno obrati VSTV-u i  kako bi se u VSTV-u mogle pokrenuti odgovarajuće procedure koje mogu biti ili prosleđivanje istog dopisa (urgencije) glavnom kantonalnom tužiocu i eventualno upućivanje istog disciplinskom tužiocu. Sve ovo predstavljaju uobičajene procedure prilikom obraćanja stranaka povodom prigovora stranaka na rad pravosudnih organa u BiH.

Ovakva praksa rada povodom obraćanja stranaka sa žalbama na rad pravosudnih organa je uobičajena i ne predstavlja nikakav izuzetak.

Navedeno pismeno obraćanje nikada nisam dobio, pa shodno tome nakon tog razgovora nikakve dalje radnje nisu ni preduzimane niti je s bilo kim ostvaren bilo kakav kontakt povodom tog predmeta.

Ponavljam, ni u razgovoru sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom ni tim čovjekom iz Krajine kojem sam i zaboravio ime, ali iz teksta saznajem da se radi o izvjesnom gospodinu Nerminu Aleševiću iz Velike Kladuše, nikada nije bilo riječi o bilo kakvoj koristi koju bih ja mogao imati, niti bih ja ikad dozvolio bilo kakav razgovor koji bi išao u tom pravcu.

Meni nije poznat odnos i sadržaj komunikacije između inspektora SIPA Marka Pandže i gospodina Nermina Aleševića, niti u to mogu da ulazim. Naprotiv, nakon tog razgovora nikada više nisam bio ni sa gospodinom Nerminom Aleševićem niti sa inspektorom SIPA-e Markom Pandžom.

Objavljivanje ovakvih zlonamjernih konstrukcija sa tvrdnjama da sam učestvovao ili da sam uhvaćen u bilo kakvim nečasnim ili koruptivnim radnjama predstavlja bezočnu laž usmjernu na pokušaj moje diskreditacije, u čije motive neću ulaziti,  te ću se povodom toga, zbog kleveta, tužbom obratiti nadležnom sudu - navodi se u reakciji Milana Tegeltije.