open-navfaktor-logo
search
Epilog sjednice
Tegeltija je u VSTV-u "gotov čovjek", prijedlog da razmotri ostavku je "džentlmenska ponuda"
Milan Tegeltija je "gotov čovjek što se tiče Vijeća", ovim je riječima jedan od članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) opisao epilog današnje sjednice te pravosudne institucije. 
03.12.2020. u 18:30
get url
text

- Pozivamo predsjednika da razmotri podnošenje ostavke - glasi dio posljednjeg od tri zaključka koje je usvojilo Vijeće. 

Radi se o, uvjetno rečeno, "džentlmenskoj ponudi", pojašnjava sagovornik Faktora. 

- Za njegovu smjenu je potrebno ispoštovati proceduru, ipak. Na kraju današnje sjednice je u suštini nastala zbrka kod stavljanja zaključaka na usvajanje. I dalje stoji da je onih devet članova za njegovu ostavku, iako je glasalo sedam. Tačnije, glasao je i Tegeltija. Na brzinu su zaključci napisani i stavljeni na glasanje, neki su bili zbunjeni. Malo je on to izmanipulisao. Mi smo bili za to da on danas odmah podnese ostavku, ali neki su bili za to da mu se ipak ostavi mogućnost, da tako kažem, da ne ode tako nemoralno. U principu imali smo tu dva prijedloga, da se njemu da mogućnost da podnese ostavku ili da mi tražimo ostavku. Međutim, ovi njegovi su nabrzinu dali da se ide s tim da on ipak razmotri mogućnost podnošenja ostavke. On je rekao da će sam otići, jer nema više podrške članova VSTV-a. Tako da se na kraju desilo da nismo glasali za drugi prijedlog u kojem mi izričito tražimo ostavku. Prijedlog gdje se izričito traži njegova ostavka praktično nije ni otišao na glasanje, ali to je gotova priča - uvjerava naš sagovornik iz VSTV-a. 

Naime, današnjoj sjednici VSTV-a, od 15 članova, prisustvovalo je 14. Predstavnik Suda Bosne i Hercegovine Dragomir Vukoje nije došao zbog bolovanja, rekao je jutros Tegeltija na početku sjednice.

- Ma kakvi, i on ga se odrekao - tvrdi sagovornik.

Od prisutnih 14 ostavku Tegeltije na poziciju prvog čovjeka VSTV-a javno su na sjednici tražili Sanela Gorušanović-Butigan, Biljana Simeunović, Selim Karamehić, Goran Nezirović, Berina Alihodžić, Slavo Lakić, Monika Mijić, Lejla Hadžić i Amila Kunosić. Mahmut Švraka se nije izjašnjavao. 

VEZANI TEKST - Usvojen zaključak: VSTV pozvao Tegeltiju da razmotri ostavku, neće odlučivati o njegovoj smjeni

- Ostala su samo tri člana koji su na njegovoj strani - kaže nam član VSTV-a, a to su, sudeći i po današnjoj diskusiji, Željka Radović, Jadranka Stanišić i Duška Bogojević. 

- Pitanje je sad samog čina i momenta kad će on podnijeti ostavku. Ako ne podnese, ima i ona druga varijanta da 10 ljudi pokrene proceduru za njegovu smjenu - objašnjava nam. 

Naredna sjednica VSTV-a na kojoj bi Tegeltija sam trebao podnijeti ostavku bit će održana u decembru. 

Zaključke VSTV-a na kraju sjednice pred novinarima je pročitao Tegeltija. Odbio je odgovarati na dodatna pitanja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.