open-navfaktor-logo
search
Poslovi ZOI-ja
Tahir Hamzić: Sa NiP-om nemam veze, a firmu Domoart koja je zakupila Benetton prije mjesec sam prodao Đapi
Tahir Hamzić, čije ime se vezuje uz firmu Domoart koja je od Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84 zakupila restoran Benetton na Bjelašnici, javio se redakciji Faktor te pojasnio ko zapravo stoji sada iza te firme i zakupa restorana. 
27.04.2020. u 15:06
get url
text

Faktor je ranije danas objavio tekst, a u kojem smo sugerirali da cijeli posao sa zakupom ZOI-jevog restorana zapravo vodi do kadrova Naroda i pravde, odnosno kadrova bliskih Narodu i pravdi. 

Hamzić objašnjava da je on firmu Domoart nedavno prodao Nedimu Đapi, koji je potpisnik ugovora o zakupu Benettona. 

- Kada je u pitanju firma Domoart d.o.o. Sarajevo koja se je bavila proizvodnjom kuhinja, spomenutu djelatnost sam zatvorio zbog nedostatka posla, a firmu sam prodao prije mjesec Nedimu Đapi. Statusne promjene unutar subjekta nisu još gotove na Općinskom sudu Sarajevo jer on radi ograničeno zbog virusnog oboljenja COVID-19 - navodi Hamzić, što objašnjava i činjenicu da njegovo ime još stoji u Registru poslovnih subjekata, a gdje je navedeno da je on još direktor. 

U tekstu smo postavili i pitanje da li je Hamzić ista osoba koja je donirala novac Narodu i pravdi na prošlim izborima. Međutim, on je u razgovoru za Faktor rekao da sa NiP-om nema nikakve veze te se radi očito o drugoj osobi koja se isto zove. 

- Već nekoliko puta sam išao u Sud da se prijenos vlasništva okonča, ali to još nije gotovo zbog ovih okolnosti sa koronavirusom. Sudinica sedam dana radi, sedam ne radi. Vjerujte da je i meni stalo da se to završi. Prije dva mjeseca sam otpustio sve saradnike, a firmu sam, da je ne bih ja sad plaćao 3.000 maraka, prodao za 3.000 - objašnjava Hamzić.

Kaže kako se njegova firma nije bavila ugostiteljstvom, ali da u "šifrarniku djelatnosti stoji da se može baviti i hotelijerstvom, ugostiteljstvom". 

- Pošto sam ja i računovođa, imam računovodstvenu agenciju, a Nedim Đapo je klijent moje agencije za računovodstvo, pa smo tako i došli u situaciju da mu ja prenesem udjele u mojoj bivšoj firmi - objašnjava Hamzić. 

Na pitanje da li mu je poznato da je Nedim Đapo direktor firme Cue d.o.o. iz Sarajeva, Hamzić kaže da jeste. 

VEZANI TEKST - Kome je iznajmljen ZOI-jev restoran Benetton: Jesu li i kako ugostitelji povezani sa Narodom i pravdom?

- Jeste, on mi je klijent. Klijent moje računovodstvene agencije, tako znam. Ja da nisam Nedimu Đapi prodao Domoart, prodao bih nekom drugom. Sve imam zadokumentovano, a njega sam opunomoćio da zastupa Domoart dok statusne promjene u vezi s firmom ne stupe na snagu, dok Sud ne odradi svoj dio posla. Oni sa firmom mogu raditi šta žele, sklapati poslove kakve žele, meni je najbitnije da sam na zakonit način prenio vlasništvo - objašnjava nam Hamzić. 

Nedim Đapo, osoba koje je kupila Domoart od Hamzića, povezana je sa NiP-om, odnosno kadrovima NiP-a, preko firme Cue d.o.o. iz Sarajeva. Njegov partner u toj firmi je Silvije Kristić. 

Kristić je suprug zamjenice predsjedavajućeg Skupštine KS Danijele Kristić i članice Naroda i pravde. I sam Silvije je bio kandidat te stranke za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na Općim izborima 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.