Šta se dogodilo u Münchenu: Mo Farah tvrdi da da je rasno vrijeđan na aerodromu, policija demantuje

objavljeno: 08.03.2018. u 14:49

Mo Farah, slavni britanski četverostruki olimpijski šampion u atletici, tvrdi da je na aerodromu u Münchenu bio maltretiran na rasnoj osnovi.

Britanski atletičar se našao u neprijatnoj situaciji prilikom putovanja u Etiopiju, gdje se trebao pripremati za Londonski maraton narednog mjeseca. Put ga je odveo do Njemačke, gdje je u utorak na minhenskom aerodromu imao incident s policijskim službenikom.

Farah je snimio neprijatnu situaciju s policajcem, a snimak je objavio na Instagramu i Twitteru uz opis:

- Tužan sam što vidim rasno uznemiravanje na ovaj dan i u ovim godinama. 2018...!!!!

Na snimku se može vidjeti njegova komunikacija s policajcem koji ga gura prema izlazu, a olimpijski šampion tvrdi da je riječ o "čistom uznemiravanju".

Farah je u videu više puta upozorio policajca da ga nema potrebe gurati, a incident na aerodromu potvrdio je i njegov glasnogovornik.

- Dogodio se incident na aerodromu u Njemačkoj dok je Mo putovao u Etiopiju. Osjetio je da je incident bio rasno motivisan i da je bio nepravedno tretiran od aerodromskog sigurnosnog osoblja - naveo je njegov glasnogovornik.

Njemačka federalna policija dala je njihovu verziju događaja, a glasnogovornica je rekla da je policajac "pravilno obavljao svoju dužnost" dodavši:

- Uopće ne vidim nikakvu naznaku rasnog uznemiravanja od strane policajca.

U svom opisu onoga što se dogodilo, portparol njemačke Savezne policije rekao je:

- Sigurnosne provjere na aerodromu u Münchenu provodi privatna zaštitarska agencija u ime pokrajine Bavarska. Činilo se da se Sir Mo Farah nije složio s ovom sigurnosnom provjerom putnika, te je zbog toga ovu provjeru povezao sa rasizmom. Očito je bio jako uzrujan. Kada Farah nije želio napustiti sigurnosnu tačku, osoblje za sigurnost zatražilo je pomoć od službenika Federalne policije. U saradnji s nadzornikom sigurnosnog osoblja policajac je pokušao objasniti ovu rutinsku mjeru i govorio je Farahu da se smiri. Nažalost, to nije uspjelo.

Zatim ga je policajac zamolio ga napusti mjesto sigurnosne provjere, jer je blokirano to područje, a Sir Mo Farah sve više uznemiren nastavio se svađati i okrivljavati sigurnosno osoblje, a policajca je prozvao rasistom. U tom trenutku je Mo Farah počeo snimati, što nije dopušteno, a policajac ga je zamolio da odmah zaustavi snimanje, ali je ignorisao policijska naređenja. Farah je uporno ignorisao ovo drugo policijsko naređenje, tako da ga je policajac lagano dotaknuo i pokušao ga izvesti do vrata - saopćeno je iz policije, prenosi Independent.

Britanski dugoprugaš i jedan od najuspješnijih atletičara svih vremena pobjednik je polumaratona u Londonu održanog u nedjelju, što je bila njegova posljednja pripremna utrka pred Londonski maraton 22. aprila.