open-navfaktor-logo
search
Varšava
Svjetski lideri se okupljaju u nedjelju: Razočarenje u Srbiji, da li je poziv stigao u BiH?
Zanimalo nas je da li je jedna od pozivnica otputovala i u BiH
29.08.2019. u 13:47
get url
text

Politički vrh Republike Srbije razočaran je činjenicom da predsjednik Aleksandar Vučić nije dobio poziv iz Poljske na obilježavanje 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata. Za premijerku Anu Brnabić to je "izuzetno tužno", a izostanak pozivnice za Vučića je ocijenila i kao "reviziju historije".

Organizator svečanosti u Varšavi, koja se održava 1. septembra, je Kancelarija predsjednika Republike Poljske, a poziv je otišao na adrese šefova država iz cijelog svijeta. Zanimalo nas je da li je jedna od pozivnica otputovala i u BiH.

- Pozivi su upućeni stranim gostima iz država članica Evropske unije, država članica NATO-a te država učesnica u Istočnom partnerstvu. Nažalost, BiH ne pripada niti jednoj od navedenih kategorija – potvrdio nam je poljski ambasador u BiH Jaroslaw Lindenberg.

Učesnice Istočnog partnerstva su Armenija, Azerbajdžan, Bjelarusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

Na manifestaciju u Varšavi nije pozvan ni predsjednik Rusije Vladimir Putin, a prisustvo je potvrdio predsjednik SAD-a Donald Trump, koji će u Poljskoj boraviti od 31. augusta do 2. septembra.

Prvog septembra se obilježava 80. godišnjica otkako su njemačke trupe izvršile invaziju na Poljsku, čime je označen početak Drugog svjetskog rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.